Ο Σταύρος Παπασταυρόπουλος εκλέχθηκε δύο φορές δήμαρχος Λαυρεωτικής. Το 1994 και το 1998. Παραιτήθηκε αυτοβούλως από το αξίωμά του το 2000. Η πρόσκληση Καραμανλή ήταν σαφής και πειστική και ο Σταύρος Παπασταυρόπουλος δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την συμμετοχή του σε μια προσπάθεια για μια καλύτερη Ελλάδα, αλλά και την συνέχιση της προσφοράς του προς το Λαύριο από πιο ισχυρή θέση.
Ο Σταύρος Παπασταυρόπουλος υπήρξε, κατά γενική ομολογία, ο δήμαρχος που αναμόρφωσε το Λαύριο. Στον οικονομικό προσανατολισμό, τις αντιλήψεις περί αυτοδιοίκησης, τα έργα υποδομής. Παρέλαβε την Λαυρεωτική ως «φθίνουσα περιοχή», θύμα της αποβιομηχάνισης και την παρέδωσε κόμβο σύνδεσης με το Αιγαίο, τόπο ανάπτυξης επιχειρηματικών και πολιτιστικών δράσεων. Πανέμορφη περιοχή που σφύζει από ζωή· με τεράστια προοπτική για παραπέρα ανάπτυξη.
Η απουσία του έγινε κάτι περισσότερο από αισθητή, αφού ο επόμενος αιρετός δήμαρχος επί μία 8ετία λειτούργησε ανασταλτικά στην εξέλιξη της περιοχής – και το χειρότερο – έφερε πάλι τον κομματισμό, τη διάσπαση της κοινωνίας, την αδιαφάνεια. Αυτός ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους ο Σταύρος Παπασταυρόπουλος δεν δικαιούται να αδιαφορήσει και επαναδιεκδικεί την εκλογή του στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τώρα μάλιστα που ο νέος Δήμος περιλαμβάνει τρεις περιοχές, την Κερατέα, την Καμάριζα και το Λαύριο, εκτιμά πως δημιουργούνται προϋποθέσεις μεγάλων κατακτήσεων.
Για όσους δεν γνωρίζουν τις δράσεις και τις αφετηρίες του Σταύρου Παπασταυρόπουλου να πούμε ότι είναι γιατρός, ειδικός παθολόγος, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής που μέχρι τον Απρίλιο του 2010 ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης· κατά γενική παραδοχή, υπόδειγμα έντιμης και δημιουργικής διοίκησης που έφερε το Νοσοκομείο πολύ πιο ψηλά από εκεί που το παρέλαβε.
Τον συναντήσαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και του αποσπάσαμε μία «εκ βαθέων» εξομολόγηση εφ’ όλης της ύλης.
Αξίζει να τη διαβάσουν όλοι, ιδιαίτερα δε οι δημότες Κερατέας, Καμάριζας, Λαυρίου.
ΕΡ. Κύριε Παπασταυρόπουλε: Είστε ο πρώτος ενεργός παράγοντας της αυτοδιοίκησης που θέτει υποψηφιότητα δημάρχου. Είστε ο πρώτος που καλεί τους συνδημότες σας, κατοίκους της Κερατέας, της Καμάριζας και του Λαυρίου, να συγκροτήσουν ενωτικό, υπερκομματικό, δημοτικό κίνημα με πολύ συγκεκριμένους στόχους. Οι συνδημότες σας, παλιοί και νέοι, πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ξεκάθαρα τις απόψεις σας για όλα τα θέματα, που τους απευθύνετε πρόσκληση συμμετοχής. Θέλω λοιπόν στις ερωτήσεις μου ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα τις έχω;
ΑΠ. Κύριε Βενετσάνο, επειδή γνωριζόμαστε, επειδή θεωρώ κορυφαίο το λειτούργημα που ασκούν τα υπεύθυνα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πρωταγωνιστική την προσφορά τους στις κοινωνίες και τους πολίτες, να είστε βέβαιος ότι θα έχετε ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που θα μου θέσετε.
ΕΡ. «Καλλικράτης». Αξιολογήστε τον υπεύθυνα και επιγραμματικά.
ΑΠ. Πρόκειται για αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση. Καλώς έγινε. Εάν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του «Καλλικράτη» θα έχουμε σίγουρα βελτιωμένες και σαφώς πιο αποκεντρωμένες, πιο αποτελεσματικές εκδοχές διοίκησης στην περιφέρεια.
ΕΡ. Δεν έχει όμως σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες αυτός ο νέος νόμος;
ΑΠ. Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Αλλά όταν κατακτάς το καλό, δεν μεμψιμοιρείς. Παλεύεις από καλύτερες θέσεις για να κατακτήσεις και πάλι το καλύτερο.
ΕΡ. Δεν θα κρίνω την όντως ξεκάθαρη απάντησή σας. Θα πω όμως ότι ακούω εκφράσεις από έναν υποψήφιο δήμαρχο που επιβεβαιώνουν ότι πραγματικά προσεγγίζει τα θέματα με υπερκομματικό τρόπο. Άλλωστε υπήρξατε ο δήμαρχος που πάντα λειτούργησε υπερκομματικά στην περιοχή μας και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αναμορφώσατε το Λαύριο, σε μία κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του. Ωστόσο θέλω να σας ρωτήσω ξανά, με όσα λέτε σημαίνει ότι διαφωνείτε με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατά του «Καλλικράτη»;
ΑΠ. Η αντιπολίτευση, και κυρίως η αξιωματική, πολύ σωστά επισημαίνει δύο αναγκαιότητες. Πρώτον, η κυβέρνηση να μην περιβάλλει με ασάφειες τις αρμοδιότητες και κυρίως να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για την εύρυθμη λειτουργία των νέων ΟΤΑ. Ως εκ τούτου συνυπογράφω την ένσταση της αντιπολίτευσης. Αυτό όμως δεν αναιρεί την κατάκτηση που συνιστά ο «Καλλικράτης». ‘Έχουμε λοιπόν μια δεδομένη βελτίωση και μια διεκδίκηση για τους πόρους που θα κάνουν πράξη την βελτίωση. Είναι και δική μας ευθύνη η διεκδίκηση και η υλοποίηση των στόχων μας.
ΕΡ. Έγινε μεγάλη συζήτηση και εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για τις συνενώσεις δήμων που πολλοί τις θεώρησαν άστοχες. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
ΑΠ. Ακούστε, θα μιλήσω για το δικό μας Δήμο. Η συνένωση Κερατέας, Καμάριζας και Λαυρίου, υπήρξε ιδανική επιλογή και τιμά αυτούς που είχαν βαρύνουσα γνώμη στη λήψη της απόφασης. Για τις άλλες περιοχές δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω, αλλά θεωρώ ότι – κατά κανόνα – έγινε σοβαρή δουλειά και εύστοχη επιλογή. Τώρα εάν σε ένα τόσο μεγάλο έργο αναδιάρθρωσης της Διοίκησης υπήρξαν και κάποιες αστοχίες, αυτό δεν νομίζω ότι διαφοροποιεί την εικόνα. Δυστυχώς, την εικόνα χαλάει το γεγογός ότι η Κυβέρνηση, σε αρκετές περιπτώσεις λειτούργησε με βάση κομματικά κριτήρια. Με την λογική δηλαδή του αν ενώσω έτσι κερδίζω, αν ενώσω έτσι χάνω.
ΕΡ. Εκφράζεστε με ένα γνήσια αδέσμευτο κομματικά λόγο. Τώρα όμως θα σας «τεστάρω» πιο σκληρά. Είπατε «όσοι είχαν βαρύνουσα γνώμη στη λήψη της απόφασης για ένωση Κερατέας – Καμάριζας – Λαυρίου.» Ποιοι νομίζετε ότι ήταν αυτοί που είχαν βαρύνουσα γνώμη;
ΑΠ. Δεν θα αρνηθώ την πρόκλησή σας και θα πω καθαρά την άποψή μου. Βαρύνουσα γνώμη είχαν ασφαλώς οι εισηγήσεις των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Επίσης ο Υπουργός των Εσωτερικών κ. Ραγκούσης και οι συνεργάτες του, εκτιμώ δε και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Πάγκαλος. Η περιοχή μας αποτελεί μέρος της εκλογικής του περιφέρειας, την οποία γόνιμα υπηρετεί. Είναι εύλογο λοιπόν να ερωτήθηκε και είναι επίσης εύλογο η απάντησή του να βάρυνε πάρα πολύ. Το ίδιο βάρυνε και η άποψη άλλων κυβερνητικών βουλευτών. Τέλος να πω ότι η πρόταση αυτή καταπολεμήθηκε με σφοδρότητα μόνο από τo Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Λουκά, ο οποίος επεδίωξε την απομόνωση της ιστορικής πόλης για τους γνωστούς προσωπικούς του λόγους. Κόμπαζε μάλιστα ότι είχε επιβάλει την άποψή του στην Κυβέρνηση! Να επισημάνω ότι εμείς υποστηρίξαμε θερμά και σταθερά το σχήμα που προέκυψε, χωρίς να θέλω να πω με αυτό ότι «βάρυνε» ιδιαίτερα η δική μας γνώμη.
ΕΡ. Σαφέστατος κ. Παπασταυρόπουλε, χαίρομαι πραγματικά την κουβέντα μαζί σας.
ΑΠ. κ. Βενετσάνο, επειδή είναι γνωστή η ευφυΐα σας και η δημοσιογραφική σας επάρκεια, όταν εισπράττω έπαινο ανησυχώ για την επόμενη ερώτησή σας.
ΕΡ. Με … αναχαιτίσατε. Ωστόσο θα ανοιχτούμε παρέα στα «βαθιά». Κερατέα, Καμάριζα, Λαύριο, «τρία σε ένα». Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμπορευτούν δημιουργικά οι τρεις τοπικές κοινωνίες; Δεν θα υπάρξουν αντιπαλότητες, συγκρούσεις συμφερόντων, καχυποψίες, απαιτήσεις για «πρωτιές» και άλλα συναφή;
ΑΠ. Εάν από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, από προσωπικές στρατηγικές, όσων αναμειγνύονται στα κοινά, καλλιεργηθούν αρνητικές και οπισθοδρομικές λογικές, τότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν αρνητικά φαινόμενα. Εάν όμως όλοι ενωμένοι, με πρόγραμμα, συνέπεια και αγωνιστικό πάθος, προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τη νέα δυναμική μας, ποσοτική και ποιοτική, μία δυναμική που είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που διαθέταμε χωρισμένοι, τότε θα έχουμε μία πολύ γόνιμη συνεργασία.
ΕΡ. Αλήθεια, πως ήταν μέχρι τώρα η σχέση των τριών ΟΤΑ;
ΑΠ. Στην βεβαιότητά μου για πολύ καλή συνεργασία βοηθάει και το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της δικής μου δημαρχιακής θητείας πάντα είχαμε καλές σχέσεις. Η εικόνα αυτή δυστυχώς ράγισε το διάστημα κατά το οποίο επικεφαλής του Δήμου Λαυρίου υπήρξε ο σημερινός Δήμαρχος κ. Λουκάς ο οποίος με άστοχες επιλογές και ενέργειες χάλασε το συνολικό «καλό κλίμα» μεταξύ των δύο πόλεων. Ως παράδειγμα αναφέρω την προσπάθεια οικειοποίησης ιδιοκτησιακά του αρχαίου θεάτρου Θορικού και την απουσία του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρίου από τους αγώνες που έδωσαν τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής για να μην εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ στην περιοχή της Κερατέας.
ΕΡ. Είπατε ότι ο νέος ενιαίος Δήμος είναι ποιοτικά και ποσοτικά πιο ισχυρός από όσο ήταν χωριστά οι προηγούμενοι. Γιατί;
ΑΠ. Είναι απλό. Η Κερατέα για παράδειγμα, προκειμένου να κατακτήσει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη έχει ανάγκη να προεκταθεί και να καταλήγει σε ένα λιμάνι. Τώρα έχει κατακτήσει αυτό το λιμάνι, είναι το Λαύριο. Από την άλλη μεριά Λαύριο και Καμάριζα έχουν ανάγκη για «γερές πλάτες» σε βάθος χώρου. Τώρα τις απέκτησαν. Ξέρετε αυτό σημαίνει ότι ο νέος δήμος μπορεί να σχεδιάσει την ανάπτυξη της περιοχής με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις.
ΕΡ. Είναι πραγματικά εξαιρετικά εύστοχη η επισήμανσή σας, νομίζετε υπάρχουν και άλλα στοιχεία που διευκολύνουν την καλή συνεργασία των τριών τοπικών κοινωνιών;
ΑΠ. Να σας πω ακόμα κύριε Βενετσάνο, ότι η Κερατέα, προσφέρει στην ένωση μια παραδοσιακά συμπαγή κοινωνία με κώδικες, αρχές και αξίες. Το Λαύριο από τη δική του πλευρά προσφέρει τον πλουραλισμό κοινοτήτων που συγκροτούν τον πληθυσμό του. Αυτή ξέρετε είναι, κοινωνικά, μία πολύ καλή σύνθεση για δημιουργικό έργο.
ΕΡ. Η ονομασία του νέου Δήμου δεν προκαλεί δικαιολογημένο παράπονο στους Κερατιώτες;
ΑΠ. Εάν κρίνουμε τα πάντα με στενά τοπικιστικά κριτήρια, ίσως. Αλλά είναι αυτός ο σωστός δρόμος; Νομίζω όχι. Όλοι διατηρούμε την οντότητά μας και μαζί με το τοπικό μας όνομα έχουμε και ενιαίο διοικητικό όνομα ως Δήμος.
ΕΡ. Εσείς θα είχατε αντίρρηση να αλλάξει η επωνυμία του νέου Δήμου;
ΑΠ. Καμία, μα καμία. Αλλά δε νομίζω ότι στο ξεκίνημα μιας προσπάθειας τόσο σημαντικής το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με τις διοικητικές επωνυμίες.
ΕΡ. Ποια άλλη ονομασία θα σας άρεσε;
ΑΠ. Επιμένετε σε ένα δευτερεύον θέμα. Σας απαντώ όμως ότι προσωπικά μου αρέσει πολύ και το «Δήμος Λαυρεωτικής» όπως και το «Δήμος Κερατέας» γιατί είναι δύο ιστορικές περιοχές που ενώνονται. Αν με ρωτάτε για άλλο όνομα θα σας απαντούσα και εκεί ναι, έχω πρόταση. «Δήμος Αρχαίου Θορικού». Το λέω αυτό γιατί λατρεύω τις ρίζες της ιστορίας μας τον ανεπανάληπτο πολιτισμό που γέννησε η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας. Και όπως γνωρίζετε η περιοχή Θορικού ανήκει στην Κερατέα.
ΕΡ. Έχετε προσωπική πολιτική και κομματική τοποθέτηση;
ΑΠ. Ασφαλώς έχω. Εάν δεν είχα τι είδους ενεργός και υπεύθυνος πολίτης θα ήμουν;
ΕΡ. Αυτοπροσδιορίζεστε ως δεξιός, κεντρώος ή αριστερός;
ΑΠ. Ξεπερασμένη η ορολογία αυτή για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
ΕΡ. Γιατί το λέτε αυτό;
ΑΠ. Γιατί η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, είναι από την φύση του δύναμη σύγκλισης και ενότητας των πιο δημιουργικών δυνάμεων κάθε τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι θεσμός που επιτρέπει σκληρές αντιπαραθέσεις όπως η κεντρική πολιτική. Γι αυτό υποστηρίζω πάντα ότι είναι κατάρα ο κομματισμός στους δήμους. Γι’ αυτό επιμένω να λέω ότι είναι δείγμα ελλείμματος πολιτικού πολιτισμού από τα κόμματα της χώρας μας που επιμένουν να επιδιώκουν εγκάθετους παράγοντες και όχι δημάρχους όλων των δημοτών.
Αυτή η ιστορία κύριε Βενετσάνο πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Ο «Καλλικράτης» είναι μια ευκαιρία για μια διαφορετική λογική. Πιστεύω ακράδαντα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αλλά και οι συνδημότες μου, όποια πολιτική τοποθέτηση και αν έχουν συμφωνούν μαζί μου. «Έξω από το Δήμο ο κομματισμός».
ΕΡ. Θα επιμένω στο ερώτημα. Γιατί δεν έχει αξία η πολιτική τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής;
ΑΠ. Ακούστε. Η πολιτική διαφορά και οι αντίστοιχες αντιπαραθέσεις ασφαλώς έχουν αξία στην άσκηση της εθνικής πολιτικής. Εκεί υπάρχουν πολίτες και κόμματα που εκφράζουν φιλελεύθερες απόψεις, σοσιαλιστικές απόψεις, κομμουνιστικές απόψεις, δημοκρατικές και αντιδημοκρατικές απόψεις.Αυτό έχει αξία και σημασία γιατί μιλάμε για πολίτες που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και σε πολλά σημεία έχουν έως και σκληρά αντικρουόμενα συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα πρέπει σε πολιτικό επίπεδο και να εκφραστούν και να συγκρουστούν.
ΕΡ. Στους δήμους δεν συμβαίνει το ίδιο;
ΑΠ. Όχι. Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός διαταξικός. Υπερβαίνει τις ταξικές διακρίσεις. Πλούσιοι και φτωχοί, δεξιοί και αριστεροί, επιστήμονες, άνεργοι, επαγγελματίες που μένουμε και εργαζόμαστε στον ίδιο τόπο, έχουμε μόνο κοινά συμφέροντα. Όλοι θέλουμε όμορφο περιβάλλον, καλά σχολεία, καλές κοινωνικές υπηρεσίες, καθαρούς και φωτισμένους δρόμους, πάρκα και φροντίδα για το παιδί, τη μάνα, τον ηλικιωμένο. Όλοι θέλουμε τη ζεστασιά της αγάπης του γείτονα, την κάλυψη από το Δήμο μας. Στις τοπικές κοινωνίες όλα μας ενώνουν. Ε, λοιπόν είναι έγκλημα χωρίς να υπάρχει κοινωνικός λόγος κάποιοι να χωρίζουν τους δημότες με κομματικά κριτήρια για να εγκαταστήσουμε στο Δήμο την κομματική μας παρέα. Επιτέλους αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Είναι έγκλημα.
ΕΡ. Και πρέπει να πω ότι είστε πραγματικά ο πρώτος Δήμαρχος που έκανε πράξη την ενότητα στο Λαύριο γι’ αυτό η ιστορική πόλη από τον μαρασμό οδηγήθηκε στην ανάπτυξη.
ΑΠ. Χαίρομαι που μου το αναγνωρίζετε.
Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσουμε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Σταύρου Παπασταυρόπουλου που απαντά σε ερωτήματα όπως:
― Πώς θα γίνει πράξη η δημιουργία ενός πανίσχυρου ενωτικού υπερκομματικού δημοτικού κινήματος;
― Πώς θα γίνει ο νέος Δήμος δύναμη ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης;
― Πώς θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη;
― Πώς θα είναι αρωγός στη νέα γενιά;
― Πώς θα χτυπηθούν η ανασφάλεια και η ανεργία;
― Πώς θα προσελκυσθούν στο Δήμο επενδύσεις και επενδυτές;
― Πώς θα γίνει πράξη η συμμετοχή των δημοτών, η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση;
πηγή εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου