Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τίτλο «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές, ο οποίος παρακολούθησε την επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου, στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι, «Το νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη αποτελεί σημαντική τομή στην δομή και την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου...
..Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πιστά τις επιταγές του μονόδρομου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον οποίο μας έβαλε παρά τη θέληση μας και τη θέληση του Ελληνικού Λαού, ενώ ο Καλλικράτης ούτε σωστά σχεδιασμένος αλλά ούτε εφαρμόσιμος δείχνει να είναι.
Δεν πραγματοποιήθηκε κανένας διάλογος με τους φορείς. Αγνοήθηκαν πλήρως οι θέσεις της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ για τα χωροταξικά και οικονομικά θέματα όπως και της ΑΔΕΔΥ, η οποία δεν κλήθηκε ούτε καν τυπικά σε διαβούλευση.
Η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή και αγνοεί εντελώς την πληθώρα ενστάσεων και επιφυλάξεων. Ακόμα και συνάδελφοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που άφησαν έντονους υπαινιγμούς για το νομοσχέδιο και έκαναν άμεσες αναφορές προς τον Υπουργό να κάνει αλλαγές, αγνοήθηκαν από την Κυβέρνηση. Υπερκομματικά λοιπόν διαπιστώνουμε κενά στον Καλλικράτη. Δεν μπορεί να έχουμε όλοι εμείς – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, φορείς όπως η ΕΝΑΕ, η ΚΕΔΚΕ και η ΑΔΕΔΥ, άδικο και ο κύριος Ραγκούσης να έχει δίκιο!
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα γλυτώσει το δημόσιο περί τα 1,2 δις Ευρώ. Εμείς ρωτούμε από πού προκύπτει αυτό, όταν δεν υπάρχει καμία μελέτη που να κοστολόγησε τα έξοδα των 325 Δήμων με τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες τους. Τι θα γίνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι από τα 4000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που συγχωνεύονται και καταργούνται τελικά, όταν αυτοί οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα για την κρίση, ούτε ανήκουν στην κατηγορία των πλουσίων.
Η Περιφέρεια Αττικής, με τον νέο νόμο θα εκπροσωπηθεί από λιγότερους συμβούλους στα περιφερειακά συμβούλια. Θα υπάρχουν μόλις 11 σύμβουλοι στην ανατολική Αττική και 10 στη δυτική Αττική, σε σύνολο 101 εκπροσώπων σε όλη την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό είναι αντικειμενικά δίκαιο; Στα γεωγραφικά όρια των νέων Δήμων, βλέπουμε ότι στη βόρεια Αττική προβλέπεται ο Δήμος Ωρωπού, με την συνένωση 3 Δήμων και 6 Κοινοτήτων. Είναι ποτέ δυνατόν σε μία τόσο μεγάλη περιοχή να μπορέσει να ανταποκριθεί μία δημοτική αρχή και να εξασφαλίσει ομαλή ανάπτυξη, όταν δεν υπάρχει καθόλου τοπική συγκοινωνία; Δεκάδες υπομνήματα υπήρξαν για τον Ωρωπό. Επισημάναμε επανειλημμένως, ότι η δημιουργία 2 Δήμων – ένας Δήμος που να ενώνει Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες και Κάλαμο – και ένας που θα ενώνει τους υπόλοιπους Δήμους και τις Κοινότητες, θα αποτελούσε - από όλες τις απόψεις – την ιδανικότερη λύση. Η Κυβέρνηση το απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη και έβαλε τον Βαρνάβα που απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Καπανδρίτι να ενωθεί με τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη, που ο Βαρνάβας δεν δένει.
Αντίστοιχα, στη δυτική Αττική, με την Οινόη, τις Ερυθρές και τα Βίλια, που ενώνονται με την Μάνδρα χωρίς να αποτελεί ούτε επιθυμητή ούτε ιδανική λύση, ενώ έπρεπε να γίνουν από μόνα τους ένας ορεινός Δήμος. Εισάγεται ο όρος της ιστορικής έδρα σε ένα Δήμο, και ρωτώ: Ο Δήμος Λαυρεωτικής με έδρα το Λαύριο δεν δικαιούται να έχει ιστορική έδρα την Κερατέα, όταν η Κερατέα υπήρξε έδρα Δήμου από το 1835;
Η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένως έχει πει ένα μεγάλο «ναι» στην ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση. Θυμίζω μάλιστα, ότι η Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι καταψήφισε τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», τον υπηρέτησε, αυξάνοντας τους αναγκαίους πόρους και καθιστώντας τον βιώσιμο. Εάν η Νέα Δημοκρατία δεν είχε στηρίξει τα προβλήματα και τα ελλείμματα που γέννησε ο «Καποδίστριας», τετραπλασιάζοντας τους πόρους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, η τοπική αυτοδιοίκηση θα είχε ήδη καταρρεύσει. Όταν όμως μας χτύπησε η διεθνής κρίση ήμασταν και πάλι οι πρώτοι που προτείναμε την αναβολή υλοποίησης της, διότι η νέα συγκυρία δεν επέτρεπε αυτή την αλλαγή. Αυτό το έλεγε και το ΠΑΣΟΚ τότε, σαν αντιπολίτευση. Ο σημερινός Πρωθυπουργός έβγαινε με κάθε ευκαιρία να καταγγείλει ως εγκληματική πράξη την οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει οι οικονομικές εκκρεμότητες. Τελικά απ’ όσο φαίνεται το ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που είναι στη Κυβέρνηση ξεχνάει τα όσα έλεγε σαν αντιπολίτευση και οραματίζεται μεγαλόπνοα προγράμματα και σχέδια, χωρίς ποτέ να τα κοστολογεί. Όπως κάθε φορά, καλείται τελικά η Νέα Δημοκρατία να μαζέψει τα προβλήματα και τις αδυναμίες αυτών των θεσμών που εσείς φέρατε στον τόπο.
Στην Ελλάδα – ειδικά τώρα με την επιτήρηση της τρόικας – χρειαζόμαστε εκτός από μικρότερο κράτος και αποτελεσματικότερο κράτος. Δεν είναι το ζητούμενο να μικρύνουμε σε μέγεθος το πρόβλημα. Ζητούμενο είναι να βελτιώσουμε τις δομές. Μειώνονται στο 1/3 οι δήμοι της χώρας, αλλά το θέμα είναι αν θα έχουμε στα χέρια μας μία καλή λειτουργική μηχανή τοπικής αυτοδιοίκησης ή ενδεχομένως θα έχουμε λιγότερους δήμους που δεν θα λειτουργούν καθόλου με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για πειραματισμούς. Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να απορρυθμίσουμε μία μηχανή, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή έστω με τα όποια προβλήματα της. Η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο και όχι τώρα. Μεταρρύθμιση με όλους τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες να φωνάζουν, δεν γίνεται. Αυτό πρέπει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το καταλάβει και να το σεβαστεί. Διότι σε τελική ανάλυση στους πολίτες απολογούμαστε και όχι στο ΔΝΤ.»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου