Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Συμμετοχή του Δήμου Καλυβίων σε εκπαιδευτική συνάντηση του Προγράμματος NARPIMED στην Κατάνια της Ιταλίας για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Ο Δήμος Καλυβίων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NARPIMED για την Πρόληψη – Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών στις Χώρες της Μεσογείου, συμμετείχε στην πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στην Κατάνια της Ιταλίας από τις 29 Μαρτίου 2010 έως και την 1η Απριλίου 2010.  

      Σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος NARPIMED, αυτή η εκπαίδευση πρόσφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μοιραστούν τις καλές πρακτικές, τις μεθόδους και τις διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθούν  ή να μειωθούν οι συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές στις Μεσογειακές χώρες.
      Στην  εκπαίδευση συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 40 συμμετέχοντες τόσο από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας όσο και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας (Περιφέρεια της Κατάνια), καθώς και εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος: 1). Περιφέρεια της Molise – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (Ιταλία), 2). Ινστιτούτο για τις Τεχνολογίες της Κατασκευής – Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας - ITC – CNR (Ιταλία), 3). Ινστιτούτο για την καταγραφή και τη διατήρηση της Ευρω-μεσογειακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς – HERIMED (Ιταλία), 4). Ινστιτούτο Ανδαλουσίας Γεωφυσικής & Πρόβλεψης Σεισμικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας – IAGPDS (Ισπανία) και 5). Δήμος Καλυβίων Θορικού (Ελλάδα). Η αποστολή του Δήμου Καλυβίων αποτελούνταν από τον κ. Γιώργο Σωφρόνη Δημοτικό Σύμβουλο - Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας και την κα Ελένη Ράπτη, υπάλληλο του Δήμου - εκπρόσωπο της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχε από την Ελλάδα και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκόπουλου.
      Το  πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιλάμβανε  τις εξής θεματικές ενότητες:
  1. Πρόληψη Φυσικών Καταστροφών στην Ευρώπη.
      Ο Σεισμός  της 6ης Απριλίου 2009: από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη φάση της ανασυγκρότησης.
    • Έλεγχος, έγκαιρη προειδοποίηση και συστήματα πρόβλεψης ζημίας σεισμού (από τον Καθ. Fransisco Vidal – Πανεπιστήμιο της Γρανάδα)
    • Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών για την Πολιτική Προστασία.
  1. Καλές πρακτικές, μέθοδοι και διαδικασίες για την αποφυγή ή τη μείωση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη.
    • Τα αποτελέσματα μιας διεπιστημονικής προσέγγισης για τον υπολογισμό του τοπικού σεισμικού κινδύνου: μια εφαρμογή για την περιοχή της Acireale.
    • Θεματικός χάρτης του ηφαιστειακού κινδύνου της περιοχής της Σικελίας και κατάρτιση ενός προτύπου έρευνας σε τοπική κλίμακα.
  1. Πολιτική Προστασία και Πρόληψη Καταστροφής.
    • Σύστημα πολιτικής προστασίας στη Σικελία (από τον κ. Giovanni Spampinato).
    • Σύστημα πολιτικής προστασίας στη Μολίσε (από τον κ. Giuseppe Giarrusso).
    • Προσέγγιση της Τουρκίας στη μείωση των κινδύνων και τον μετριασμό των καταστροφών (εισηγητής:  κ. Kaan Aklar, εκπρόσωπος του φορέα Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας).
  1. Επίσκεψη στο Δήμο της Santa Venerina, ο οποίος υπέστη μεγάλες καταστροφές από ισχυρό σεισμό μετά από έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνα το 2002.
      Την τρίτη ημέρα της εκπαίδευσης  πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρουσιάσεις των μελών της αποστολής του Δήμου Καλυβίων.
      Η παρουσίαση του κ. Σωφρόνη είχε τίτλο «Το σύστημα πολιτικής προστασίας σε περιφερειακό, νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο: οργάνωση και δομή» και επικεντρώθηκε στην ανάλυση των αποκεντρωμένων οργανισμών Πολιτικής Προστασίας (Γενικές Γραμματείες Περιφερειών, Γραφεία Πολιτικής Προστασίας Νομαρχιών, Δήμων και Κοινοτήτων), στην οργάνωση και δομή αυτών, στις αρμοδιότητές τους και το ρόλο τους, καθώς και στις διαφορές του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας με το αντίστοιχο της Ιταλίας.)
      Η παρουσίαση της κας Ράπτη αφορούσε στις δράσεις και την εκπαίδευσης της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων και είχε τίτλο «Το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Ακραίων Καιρικών Φαινομένων ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. Η εκπαίδευση της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων και ο ρόλος της ομάδας στην τοπική κοινωνία». Συγκεκριμένα, η εν λόγω παρουσίαση στο πρώτο μέρος της επικεντρώθηκε στο Πρόγραμμα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους βασικούς άξονες του Προγράμματος (κίνδυνοι και αντιμετώπισή τους) καθώς και στο στόχο του που είναι η απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης κινδύνου και κρίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης επικεντρώθηκε στην Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων, στους λόγους που κατέστησαν επιβεβλημένη τη σύστασή της, στις δράσεις που έχει αναλάβει από το 2007 μέχρι σήμερα αλλά και στην εκπαίδευση των μελών της με συνεχή σεμινάρια και ασκήσεις προκειμένου να είναι αποτελεσματική η ομάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και στην αντιμετώπιση των κινδύνων και των φυσικών καταστροφών.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york