Σε καθεστώς απόλυτης προστασίας μπαίνει το σύνολο σχεδόν του Υμηττού. Στο 90% του ορεινού όγκου, δηλαδή στα 93.000 στρέμματα επί συνόλου 105.000, απαγορεύεται πλήρως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διατήρηση των οικοσυστημάτων. Στο υπόλοιπο γίνονται πιο αυστηροί οι όροι δόμησης, ενώ απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας. Εντός οκταμήνου επιβάλλεται η καταγραφή και κατεδάφιση όλων των πιστοποιημένων αυθαίρετων κατασκευών.
κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε μεγαλύτερη
Στις υπώρειες του Υμηττού και σε σύνδεση με την Αθήνα, δημιουργούνται δύο μητροπολιτικά πάρκα συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων περίπου - ένα στο Γουδή και άλλο ένα, καινούργιο, στα Ιλίσια.Αυτές είναι οι βασικές προβλέψεις του νέου προεδρικού διατάγματος για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα.
«Ο Υμηττός αποτελεί μία ελπίδα για την Αττική ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την παρουσίαση, χθες, του σχεδίου π.δ.
Το νέο προεδρικό διάταγμα (που διαμόρφωσε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας - ΟΡΣΑ) θα αντικαταστήσει το αντίστοιχο του 1978. Το σχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο ισχύει στον Υμηττό αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, ο Υμηττός χωρίζεται σε πέντε ζώνες. Η Α’, απολύτου προστασίας, καταλαμβάνει, όπως προαναφέραμε, το μεγαλύτερο τμήμα και σε ορισμένα τμήματα περνά κάτω από τη λεωφόρο Κατεχάκη. Στη Β’ περιφερειακή ζώνη προστασίας επιτρέπονται η γεωργία, η υπαίθρια αναψυχή και η ανέγερση μόνο εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων σε γήπεδα αρτιότητας 40 στρεμμάτων, με μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%. Επιτρέπεται επίσης εντός των ορίων των δήμων Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κορωπίας και Βάρης η ανέγερση ανά δήμο ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης μέγιστης επιφάνειας 150 τετραγωνικών μέτρων σε γήπεδο τουλάχιστον 10 στρεμμάτων.
Στη Γ’ ζώνη αρχαιολογικής προστασίας επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση, στη Δ’ ζώνη θεσμοθετούνται τα νέα πάρκα και στην Ε’ ζώνη ειδικών χρήσεων επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων νεκροταφείων, αλλά απαγορεύεται η επέκτασή τους.
Σε όλες τις ζώνες απαγορεύεται το κυνήγι και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων. Νόμιμες λατομικές και βιομηχανικές δραστηριότητες απομακρύνονται εντός δύο χρόνων.
Απομάκρυνση κεραιώνΣε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων θα επιδιωχθεί η σταδιακή απομάκρυνση των κεραιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αγκάθι παραμένει το θέμα με το στρατόπεδο Σακέτα, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα του πάρκου Γουδή και όπου πριν από έναν χρόνο είχε ξεκινήσει η ανέγερση κατοικιών για τους αξιωματικούς της αεροπορίας. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 11η Μαΐου. Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε για το θέμα πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Αμυνας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάννη Πολύζο, πρόεδρο του ΟΡΣΑ, το πάρκο Ιλισίων έχει έκταση γύρω στα 2.000 στρέμματα και είναι σε σύνδεση με το πάρκο Γουδή, έκτασης 1.000 - 1.200 στρεμμάτων (πυρήνας) και με περιφερειακή ζώνη 3.000 - 3.500 στρεμμάτων.
Προβλέπεται η κατεδάφιση του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον μόλις λήξει η τρέχουσα σύμβασή του (15 χρόνων).
- Ατολμία αποδίδει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία του Υμηττού, αν και αναγνωρίζει πως πολλές κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ ζητά να ιδρυθεί ανεξάρτητο δασαρχείο Υμηττού και να κηρυχθεί ο ορεινός όγκος Εθνικός Δρυμός.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου