Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Για πρώτη φορά οι Ρομά στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Βουλή

Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010 συνεδρίασε η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα την «Κοινωνική Ενσωμάτωση Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων (Ρομά) – Γυναίκα Ρομ». Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρέστησαν προκειμένου να εκφέρουν τις απόψεις τους ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αντρέας Τάκης, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), Βασίλης Καρύδης, ο Δήμαρχος Τρικάλων και Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Ρομ, Μιχάλης Ταμήλος, η Δήμαρχος Ζεφυρίου, Φωτεινή Γιαννοπούλου, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γεώργιος Καπλάνης, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Πήλιουρης Ιωάννης, η εκπρόσωπος του European Youth Forum, Αλεξία Τσούνη, ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ», Κυριάκος Κατσαδώρος και οι Βασίλειος Δημητρίου, Μαρίνος Λιακόπουλος, Σπύρος Κίτσας, Βασίλειος Παϊτέρης, Νίκος Χαλιλόπουλος, Αντώνης Τσακίρης, Ευθύμιος Δημητρίου και Αθανάσιος Καββαδάς, εκπρόσωποι των Ρομά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Βασίλειος Οικονόμου, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που καλούνται και παρίστανται, προκειμένου να συμμετέχουν στην δημόσια διαβούλευση, εκπρόσωποι των Ρομά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των Ρομά χαρακτήρισαν ιστορική την ημέρα καθώς πρώτη φορά καλούνται στο Κοινοβούλιο για να εκφέρουν τις απόψεις τους. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των Ρομά και να καταλήξει σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που να αναδεικνύει το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα προτείνοντας λύσεις που θα είναι δίκαιες, κοινά αποδεκτές και θα μπορούν να εφαρμοστούν εντός των κοινοτήτων των Ρομά χωρίς να θίγονται τα δικαιώματά τους αλλά αντίθετα με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την εξασφάλιση ανθρώπινων όρων διαβίωσης στους ιδιαίτερους αυτούς πληθυσμούς.

Κατά την συνεδρίαση ως κύρια προβλήματα αναδείχτηκαν το πρόβλημα της παιδείας – εκπαίδευσης του συνόλου του πληθυσμού των Ρομά, το ζήτημα της δυνατότητας επαγγελματικής αποκατάστασης, η οικιστική αποκατάσταση του πληθυσμού που εξακολουθεί σε μεγάλη πλειοψηφία να διαμένει σε πρόχειρους καταυλισμούς, η απουσία υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού αφού δεν εφαρμόζονται ούτε τα στοιχειώδη, η απουσία σε πολλές περιπτώσεις νομίμων εγγράφων όπως ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης και η αδυναμία απόκτησής τους αφού στην πρώτη περίπτωση δεν είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτικούς καταλόγους ή είναι εγγεγραμμένοι ως ΑΚΟ (αγνώστου κυρίου ονόματος), ενώ υπάρχει πρακτική αδυναμία να αποκτήσουν νόμιμο δίπλωμα αφού λόγω αναλφαβητισμού δεν μπορούν να επιτύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις. Σημαντικά επίσης προβλήματα δημιουργεί το γεγονός ότι δεν γνωρίζει κανείς το πραγματικό μέγεθος του πληθυσμού ενώ πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν (πχ ευνοϊκή δανειοδότηση για στεγαστική αποκατάσταση) δεν μπόρεσαν να λύσουν τα προβλήματα αφού πολλοί δικαιούχοι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης τρίτων που καρπώθηκαν για λογαριασμό τους τα χρήματα εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία τους να διαβάσουν. Ειδικά οι γυναίκες Ρομί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα κακοποίησης, υποχρεώνονται σε γάμο από την αρχή της εφηβείας τους, εξωθούνται σε επαιτεία, πολλές φορές αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει προκειμένου να προστατέψουν τον άντρα που επέλεξε για αυτές, η οικογένειά τους. Οι περισσότερες δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ γυναικολόγο, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και ανατροφής των παιδιών παραπέμπουν σε τριτοκοσμικό κόσμο. Γενικώς επικρατούν σκοταδιστικές απόψεις σε μια ιδιαίτερα κλειστή κοινωνία όπου επικρατούν εσωτερικοί νόμοι και ένας κώδικας τιμής που έρχεται σε πολλά σημεία σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, υποστήριξε ότι η Επιτροπή ανοίγει πλέον νέα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νεολαίας και έχει σκοπό να ενημερώσει αρχικά την κοινωνία και να καταθέσει προτάσεις προς την Βουλή, την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα. Τα ζητήματα των Ελλήνων Ρομά είναι σημαντικά, προκαλούν κοινωνικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούν την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να επιτραπεί η διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου που επί δεκαετίες επιτρέπει την ύπαρξη συγκεκριμένων κοινωνικών προβλημάτων. Σε προτεραιότητα πρέπει να μπουν τα ζητήματα εκπαίδευσης του συνόλου του πληθυσμού με σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, η υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης, στεγαστική αποκατάσταση του πληθυσμού και πολιτικές που θα επιτρέπουν την αρμονική συνύπαρξη στην κοινωνία. Τέλος τόνισε ότι προκειμένου οι παρεμβάσεις να είναι αποτελεσματικές πρέπει αυτές να αποφασιστούν σε συνεργασία με τις ίδιες τις κοινότητες των Ρομά, να υπάρξουν ειδικοί διαμεσολαβητές σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της Πολιτείας προκειμένου να πείσουν τους Ρομά να συνεργαστούν και βέβαια χρειάζεται η πολιτική βούληση τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και από την πλευρά των Ρομά για να πραγματοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να είναι οι Έλληνες Ρομά αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορική αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής εγκαινιάζει μια εποχή συνεργασίας του ελληνικού κοινοβουλίου με τους εκπροσώπους των Ρομά, αποτελεί την αφετηρία του δημοσίου κοινωνικού διαλόγου και θα αποφέρει πρακτικά αποτελέσματα.

Η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής για πρώτη φορά αναπτύσσει τα ζητήματα της Νεολαίας και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έρχεται σε επαφή άμεσα με την κοινωνία των πολιτών και αναπτύσσει δύσκολες θεματικές ερευνώντας γνωστά προβλήματα που μέχρι πρότινος και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που τα περιβάλλουν υπήρχε η νοοτροπία της αποφυγής και της μη ουσιαστικής ενασχόλησης με αυτά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york