Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Συνέντευξη του Δήμαρχου Παλλήνης Σπύρου Κωνσταντά στην εφημερίδα "ΑΘΗΝΑΪΚΗ"

Πραγματοποιώντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας σας, ποια θεωρείται τα σημαντικότερα έργα που έχετε πραγματοποιήσει στο δήμο;

«Ως πολύ σημαντικό επίτευγμα, θεωρώ το γεγονός ότι τακτοποιήσαμε το χρέος, ύψους 6.000.000€, που βρήκαμε στο Δήμο το 2007. Νιώθουμε πολύ καλά που σήμερα είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας χωρίς χρέη και δίχως να έχουμε πάρει δάνειο. Ταυτόχρονα ανοίξαμε «μέτωπα» με όλα τα προβλήματα. Δεν τα κουκουλώσαμε, ούτε σκεφτήκαμε να… τ’ αφήσουμε για αργότερα. Το έργο που έχει γίνει στην πόλη, παρά τα οικονομικά προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό και αφορά μια σειρά από τομείς.
Ολοκληρώσαμε το Κλειστό Γυμναστήριο της Κάντζας, δημιουργούμε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο στο Οινοποιείο Πέτρου, το οποίο θα αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού και ποικίλων ποιοτικών δραστηριοτήτων , ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την Νομαρχία τον πρώτο όροφο του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Κάντζας και ολοκληρώνουμε τα νέα ιατρεία του ΙΚΑ στην πόλη, κάτι που για πολλά χρόνια αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο Δημοτικό Κολυμβητήριο, που θα φιλοξενήσουν τα αντίστοιχα, πολύ επιτυχημένα αθλητικά μας προγράμματα. Μεταμορφώσαμε την χωματερή που είχε δημιουργηθεί δίπλα στο νεκροταφείο, σε σύγχρονο χώρο στάθμευσης για τον εξοπλισμό του Δήμου.
Προμηθευτήκαμε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την υπηρεσία καθαριότητας (νέα απορριμματοφόρα σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ επισκευάσαμε και όλα τα παλιά), αγοράσαμε καινούριο πούλμαν για τις ανάγκες του ΚΑΠΗ, προμηθευτήκαμε σύγχρονο πυροσβεστικό όχημα, αυτοκίνητο για την Δημοτική Αστυνομία, αυτοκίνητο για την νεοσύστατη Κοινωνική Υπηρεσία.
Και όλα αυτά χωρίς τα τελευταία 3 χρόνια να αυξηθούν ούτε ένα λεπτό τα Δημοτικά Τέλη. Αντίθετα προχωρήσαμε σε μείωση κατά 50% για τους πολύτεκνους συμπολίτες μας».

Σε σχέση με το Σχέδιο Πόλης ποιες ήταν οι ενέργειές σας;

«Με γνώμονα την ανάπτυξη της πόλης και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που απορρέουν από την έλλειψη σχεδίου πόλης σε μεγάλο μέρος της Παλλήνης, δώσαμε έμφαση στην ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών πολεοδομικών μελετών, οι οποίες όμως έχουν μείνει παγωμένες εδώ και πολλούς μήνες στο αρμόδιο υπουργείο, αναμένοντας έγκριση, ενώ ολοκληρώθηκε η πράξη Εφαρμογής στο Κάτω Βακαλόπουλο όπου ήδη εκδίδονται οικοδομικές άδειες.
Απόδειξη της συγκροτημένης και ολοκληρωμένης αντίληψης που έχουμε για την ανάπτυξη της πόλης, αποτελεί ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την ένταξη αυτής της περιοχής στο σχέδιο. Στα πλαίσια της εφαρμογής της Πολεοδομικής μελέτης κινήσαμε όλες τις διαδικασίες για την δημιουργία ενός σύγχρονου οικισμού. Δημοπρατήθηκαν 2 οδοποιίες συνολικού κόστους 1.000.000 ευρώ, οι οποίες υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς, εντάχθηκε το δίκτυο ύδρευσης όλης της περιοχής στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ (δημοπρατήθηκε και υλοποιείται), είναι έτοιμο για δημοπράτηση το 3ο Γυμνάσιο και εκπονούνται μελέτες για νέο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στην περιοχή. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η Πράξη Εφαρμογής για την Άνω Μπαλάνα.

Σε σχέση με το περιβάλλον και τη νεολαία της πόλης τι κινήσεις έχετε κάνει;

Για το περιβάλλον εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την Μαραθώνιο Αναπτυξιακή (της οποίας την Προεδρία έχει ο Δήμος Παλλήνης) προγράμματα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, μπαταριών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, λαμπτήρων, τηγανέλαιων/ορυκτέλαιων, ενώ έχουμε ήδη προμηθευτεί κλαδοθρυμματιστή για τον θρυμματισμό και μετέπειτα την κομποστοποίηση των κλαδιών και λοιπών φυτολυμάτων.
Προωθούμε δύο πιλοτικά προγράμματα, το ένα με φωτοβολταικά τόξα για την αυτόνομη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δημαρχείου και το δεύτερο για την αντικατάσταση με ειδικούς λαμπτήρες LEM των φωτιστικών σωμάτων στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα αναμένουμε έγκριση για την μετατροπή του 1ου και του 3ου Δημοτικού σε ενεργειακά αποδοτικά κτήρια με την εφαρμογή του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
Για την νεολαία μας, αλλά και όλους τους δημότες δημιουργήσαμε 5 σταθμούς δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και μέσα σε μια συνολική περιβαλλοντική παρέμβαση στο πάρκο της Κάντζας (εμπλουτισμός πρασίνου, καθαρισμός των πεύκων που πάσχουν από βαμβακίαση, περίφραξη, εγκατάσταση σύγχρονης παιδικής χαράς) δημιουργούμε και ένα χώρο νεολαίας όπου θα μπορούν να έρθουν με την παρέα τους και τον φορητό τους υπολογιστή και να συνδεθούν στο διαδίκτυο μέσα σε ένα πράσινο και καθαρό περιβάλλον.
Τέλος η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, που σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό και το Πνευματικό Κέντρο είναι υπεύθυνη για την λειτουργία όλων των πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων αλλά και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ανάγκες, λειτουργεί νέα τμήματα και προωθεί νέες δραστηριότητες παρέχοντας δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σε χιλιάδες μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας.

Ποιες οι δράσεις σας τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής;

Σε ό.τι αφορά τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, να σας ενημερώσω ότι δεν υπήρχε οργανωμένη παροχή τέτοιων υπηρεσιών προς τους δημότες το 2007 που αναλάβαμε εμείς.
Έτσι δημιουργήσαμε Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία παρέχει ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη συμπαράστασης, από εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ προσφέρεται βοήθεια σε πολλές άπορες οικογένειες. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα αιμοδοσίες και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των δημοτών προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά.
Ταυτόχρονα, και σε ότι αφορά την Τρίτη Ηλικία της πόλης μας, εμπλουτίσαμε την λειτουργία του ΚΑΠΗ και δώσαμε την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό μελών να ταξιδέψουν δωρεάν σε όλη την Ελλάδα, ενώ το προσεχές διάστημα τα μέλη μας θα απολαύσουν και πολυήμερη εκδρομή στην Ισπανία.
Με την βοήθεια δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, που είναι γιατροί και φαρμακοποιοί, και παρά τις δυσκολίες λειτουργούμε τα Δημοτικά Ιατρεία και σε λίγο θα προστεθεί σε αυτά και η λειτουργία των Ιατρείων του ΙΚΑ για την άμεση εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας.

Τι προγραμματίζετε για το άμεσο μέλλον;

Μετά από πολλές προσπάθειες και επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, σήμερα έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για μια σειρά έργων που θα ανακουφίσουν τον οικιστικό ιστό της πόλης και θα συμβάλουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.
Ενδεικτικά σας αναφέρω την αποκατάσταση της οδού Κύπρου στο Πανόραμα, έργο κόστους πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, που όταν ολοκληρωθεί θα ανακουφίσει τον οικισμό του Πανοράματος, ενώ για τον ίδιο οικισμό προωθείται η ανάπλαση της πλατείας, προϋπολογισμού 845.000 ευρώ αλλά και η δημιουργία αθλητικού κέντρου με κλειστό γυμναστήριο.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής προωθούμε και έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση (1.300.000 ευρώ) για νέο βρεφονηπιακό Σταθμό στον Άγιο Νικόλαο Κάντζας.
Επίσης δημοπρατήθηκε η ανάπλαση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, στο κοιμητήριο της πόλης, έργο 300.000 ευρώ, καθώς και έργα οδοποιίας, 600.000, ευρώ στο κέντρο και σε όλες τις γειτονιές της πόλης αλλά και εκτεταμένο δίκτυο ομβρίων το οποίο ήδη δημοπρατήθηκε και θα στοιχίσει συνολικά 1.600.000 ευρώ!
Προχωρούμε στην περίφραξη και γενικότερη ανάπλαση του πάρκου της Κάντζας, ενός εξαιρετικού πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή και τους δημότες, καθώς και στην ανάπλαση των αύλειων χώρων του 1ου και 3ου Δημοτικού σχολείου και πολλά άλλα.
Τέλος υπάρχουν έτοιμες συγκεκριμένες μελέτες που αφορούν έργα και χρηματοδοτήσεις που θα τις χρησιμοποιήσουμε μέσω ΕΣΠΑ, είτε όταν θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ποια είναι η άποψή σας για το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ; Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τον δήμο σας;

«Η Παλλήνη εκ των πραγμάτων θα παίξει αποφασιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο μητροπολιτικό δήμο που θα προκύψει από τον νέο Καποδίστρια. Η πόλη μας είναι σημείο αναφοράς των Μεσογείων και της ευρύτερης περιοχής, πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Ανατολικής Αττικής.
Ταυτόχρονα μην παραβλέπουμε την ιστορικότητα της περιοχής. Μην ξεχνάμε ότι η Παλλήνη ήταν μια φημισμένη πόλη της Αττικής με πανάρχαια ιστορία, ένας από τους 174 αρχαίους δήμους της. Στην αρχαία Παλλήνη βρισκόταν ένας από τους πιο φημισμένους ναούς της Θεάς Αθηνάς. Το ιερό της "επί Παλληνίδι Αθηνάς" μνημονεύεται από πολλούς αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, όπως τον Ηρόδοτο και τον Αριστοτέλη, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη.
Η ιστορικότητα της περιοχής αλλά και η διοικητική της σημασία λοιπόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο και αφετηρία για έναν νέο μεγάλο δήμο με συνένωση πόλεων, που θα συνεργαστούν αρμονικά, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της καθεμίας πόλης ξεχωριστά.
Εκείνο όμως που είναι το σημαντικότερο από όλα είναι η εξασφάλιση σταθερών και μόνιμων πόρων, που θα θεσμοθετηθούν στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης, πιο αποδοτικής για την Αυτοδιοίκηση τόσο σε πόρους όσο και σε αρμοδιότητες.
Και αυτό για μια Αυτοδιοίκηση της προσφοράς και της ανάπτυξης και όχι της μιζέριας και της ελεημοσύνης.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Παλλήνη μαζί με τους Δήμους που θα επιλεγούν για συνένωση μαζί της, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δήμο προσφοράς και ανάπτυξης, προς όφελος του δημότη».

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου;

«Οι αποφάσεις που παίρνουμε για τη ζωή μας, εξαρτώνται άμεσα από τις προκλήσεις και τον διεκδικούμενο στόχο. Αυτή τη στιγμή, με το σχέδιο «Καλλικράτης» βρισκόμαστε ακόμα σε ένα ρευστό σκηνικό, όπου δεν ξέρουμε καλά καλά το διοικητικό πλαίσιο αλλά και ποια τελικά μορφή θα έχει η Παλλήνη στο μέλλον.
Πάντα δηλώνω παρών στις εξελίξεις και πρόθυμος να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου με την εμπειρία μου, τις γνώσεις μου και την επιθυμία μου για έργο.
Δηλώνω λοιπόν ότι, ναι, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york