Η αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης με τον σχεδιασμό του Νέου Σχολείου αναμένεται να εντάξει την Κυκλοφοριακή Αγωγή με πιο ουσιαστικό τρόπο στα νέα αναλυτικά προγράμματα και στις θεματικές δράσεις. Η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου ενημερώνει πως πρόθεση του Υπουργείου είναι στα πλαίσια της δια βίου μάθησης είναι να υπάρχει συστηματική παρέμβαση για την κυκλοφοριακή αγωγή ακόμα και σε ομάδες του ενήλικου πληθυσμού.
Η ενημέρωση έγινε στα πλαίσια γραπτής απάντησης σε ερώτηση του βουλευτή Περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Ασπραδάκη σχετικά με την επισήμανση που είχε κάνει για την ανάγκη ένταξης του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στην δημόσια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και σε ολόκληρη την χώρα έχουν χαθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές λόγω θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων τόσο σε μεγάλους οδικούς άξονες αλλά και στο τοπικό οδικό δίκτυο. Η εισαγωγή του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία ως υποχρεωτικού, θα συμβάλλει αποφασιστικά, ώστε οι πολίτες από μικρή ηλικία να αποκτήσουν την κουλτούρα που θα τους επιτρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους, κερδίζοντας την απαραίτητη οδηγική αγωγή και συμπεριφορά.
Στο παρόν εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει επίσημο μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής που να εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά έχει συμπεριληφθεί ως επιμέρους κεφάλαιο στα μαθήματα: «Αγωγή Περιβάλλοντος» του Δημοτικού Σχολείου, «Οικιακή Οικονομία» της Α΄ Γυμνασίου και «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» της Γ΄ Γυμνασίου καθώς επίσης και στα προαιρετικά προγράμματα της Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Παντελής Ασπραδάκης είχε αναφέρει ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο συμβαίνουν 1.300 θανατηφόρα δυστυχήματα όπου χάνονται 1.500 άνθρωποι και τραυματίζονται βαριά περίπου άλλοι τόσοι. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η κατάταξη της χώρας στην τραγική τέταρτη θέση της Ε.Ε. των 27 χωρών με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα πίσω από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.
Ο σχεδιασμός του Νέου Σχολείου προβλέπει να είναι ανοικτό στην κοινωνία και στις ανάγκες της.
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010
Η ένταξη του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στο Νέο Σχολείο. Aπάντηση σε ερώτηση του Παντελή Ασπραδάκη
Αν. Αττικής Διάφορα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου