Πρόκειται επί του παρόντος για την εισήγηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, των 1 εκατ. κατοίκων, σε πρόσφατη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση.
Η εκλογική «περιφέρεια Αττικής» ή «υπόλοιπο Αττικής», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, αντιπροσωπεύει πάνω από 417.000 ψηφοφόρους κι αποτελεί την 4η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας μετά τις εκλογικές περιφέρειες Α' και Β' Αθηνών και Α' Θεσσαλονίκης. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ επικράτησε κατά κράτος της Ν.Δ. με 14 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ πήρε 43,13%, η Ν.Δ. 29,47%, ο ΛΑΟΣ 8,23, το ΚΚΕ 8,22 και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,93%.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Πάγκαλος, Β. Οικονόμου, Παντ. Ασπραδάκης, Ντ. Βρεττός) πρότειναν στον υπουργό Εσωτερικών το σπάσιμο όλης της Περιφέρειας Αττικής σε δύο ή τρία μέρη. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι έτσι θα υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη και δεν θα γίνει ένα υπερσυγκεντρωτικό σχήμα 5 εκατ. κατοίκων, όπου «θα προβάρεται το κοστούμι ενός μικρού πρωθυπουργού», όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, που μετείχε στη συνάντηση ως ένας εκ των εκλεγμένων βουλευτών στο «υπόλοιπο Αττικής». «Φανταστείτε» είπε χαρακτηριστικά στους υπολοίπους της συνάντησης «μια εκλογική μονομαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με την Αννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του περιφερειάρχη τι αποτελέσματα θα είχε. Αν κέρδιζε η Μπακογιάννη, θα ήταν ένας μικρός πρωθυπουργός κόντρα στον Γ. Παπανδρέου. Αν κέρδιζε η Διαμαντοπούλου, θα ήταν ένας δεύτερος αρχηγός μέσα στο κόμμα».
Οπως έγινε αντιληπτό από τη συνάντηση, όλοι οι βουλευτές του υπολοίπου Αττικής θα έβλεπαν με καλό μάτι την υποψηφιότητα του συναδέλφου τους Βασ. Οικονόμου για τη θέση του περιφερειάρχη. Αν βέβαια σπάσουν σε δυο τουλάχιστον περιφέρειες την Αττική, για την Αθήνα - Πειραιά σίγουρα θα πέσουν στο τραπέζι τα ονόματα των δύο νομαρχών Γ. Μίχα και Γ. Σγουρού και της υπερνομάρχισσας Ντίνας Μπέη.
Το σενάριο που προκρίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη συνένωση των 56 δήμων και κοινοτήτων στο «υπόλοιπο Αττικής» ώστε να γίνουν 17 περιλαμβάνει τους εξής νέους δήμους: τα Μέγαρα με τη Νέα Πέραμο. Την Οινόη, τις Ερυθρές και τα Βίλια. Την Ελευσίνα με τη Μάντρα και τη Μαγούλα. Τον Ασπρόπυργο με τα Ανω Λιόσια, το Ζεφύρι και τη Φυλή. Ο δήμος Αχαρνών να συνενωθεί με τους Θρακομακεδόνες. Ο Αγιος Στέφανος με το Κρυονέρι, την Ανοιξη, τη Σταμάτα, τον Διόνυσο, τη Ροδόπολη και τη Δροσιά. Το Καπανδρίτι με τις Αφίδνες, το Πολυδέντρι, το Βαρνάβα και το Κάλαμο.
Εναν ενιαίο δήμο θα αποτελέσει ο Ωρωπός με τη Μαλακάσα, το Σικάμινο, το Μαρκόπουλο και την Αυλώνα. Επίσης το Γραμματικό να ενωθεί με τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη συνένωση της Ραφήνας με το Πικέρμι. Της Παλλήνης με τον Γέρακα και την Ανθούσα. Τα Γλυκά Νερά με την Παιανία. Το Κορωπί με το Μαρκόπουλο. Την Αρτέμιδα με τα Σπάτα.
Η πρόταση προβλέπει έναν νέο δήμο από τη συγχώνευση της Βούλας με τη Βάρη και τη Βουλιαγμένη. Η Κερατέα να ενωθεί με τα Καλύβια και τον Κουβαρά. Τέλος, το Λαύριο με τον Αγιο Κωνσταντίνο, την Σαρωνίδα, την Ανάβυσσο, την Παλαιά Φώκαια.
πηγή enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου