Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ:
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ :
«Χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης να επενδύει στην παιδεία και όχι στις δημόσιες σχέσεις»

Μια διαφορετική διάσταση στους εορτασμούς των εθνικών επετείων αποφάσισε να προσδώσει η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας, διαθέτοντας το ποσό που θα στοίχιζαν τα 30 περίπου στεφάνια στα σχολεία της πόλης.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, στη σχολική Κοινότητα και στους πολίτες της Παλαιάς Φώκαιας, που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Τσαλικίδης δήλωσε:

«Οι εθνικές μας επέτειοι είναι ημέρες χαράς και συγκίνησης. Ξυπνούν μνήμες, αφυπνίζουν συνειδήσεις, συγκεντρώνουν την τοπική μας κοινωνία, μας συγκροτούν ως κοινότητα.
Ο εορτασμός όμως των εθνικών επετείων, πρέπει να πάρει την πραγματική του διάσταση.
Και η διάσταση αυτή συνδέεται με τη γνώση της ιστορίας, τον παραδειγματισμό μας από τους αγώνες των προγόνων μας, και φυσικά, την απόδοση τιμής στους ανθρώπους, που είτε μέσα από το πεδίο της μάχης, είτε μέσα από το πνευματικό τους έργο, έδωσαν στη χώρα μας υπόσταση.
Πεποίθησή μας είναι, ότι η τιμή αυτή δεν αποδίδεται μόνο, μέσα από την κατάθεση στεφάνων και τις εκφωνήσεις λόγων.
Η μέγιστη τιμή θα αποδοθεί, όταν μέσα από τη λειτουργία της οικογένειας, του σχολείου, της κοινότητας, της κοινωνίας, δώσουμε σ’ αυτά τα παιδιά, που στέκονται σήμερα μπροστά στο μνημείο των ηρώων, στα παιδιά μας, τα εφόδια και τη δυνατότητα να είναι αυτά οι πρωταγωνιστές. Αυτά και όχι εμείς.
Και αυτό είναι υποχρέωση όλων μας. Γονείς, δάσκαλοι, αιρετοί, είμαστε υποχρεωμένοι να στρέψουμε το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας στα παιδιά μας.
Δεν μπορούμε να κατηγορούμε αυτά τα παιδιά για άγνοια, όταν εμείς δεν τους προσφέρουμε τη γνώση. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε εκ των προτέρων τις επόμενες γενιές, όταν εμείς προτιμούμε να επενδύουμε στις δημόσιες σχέσεις και όχι στην παιδεία.
Η κατάθεση των 30 περίπου στεφανιών στοίχιζε στην Κοινότητά μας, σε όλους μας δηλαδή, ένα σημαντικό ποσό. Αυτό το ποσό αποφασίσαμε από σήμερα και στο εξής, να το διαθέτουμε για τις ανάγκες των σχολείων μας.
Από σήμερα αποφασίσαμε να καταθέτουμε στις εθνικές επετείους ένα μόνο στεφάνι, ένα στεφάνι που θα αντιπροσωπεύει όλους μας, την Κοινότητα, τους φορείς, τους συλλόγους, χωρίς αυτό σε τίποτα να μειώνει τη τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε και αισθανόμαστε, απέναντι στους ήρωες της ελληνικής επανάστασης.

Η σημαντικότερη κρίση που διέρχεται η κοινωνία μας δεν είναι οικονομική. Είναι κρίση αξιών.
Κρίση που οφείλεται στην υποβάθμιση της παιδείας, και στην απομάκρυνση μας από τον πολιτισμό.
Ο μεγάλος δάσκαλος του γένους, ο Αδαμάντιος Κοραής, έλεγε: «Πολιτεία που δεν έχει βάση την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο». Θεωρούσε δε, απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της Ελλάδας την πνευματική ανάπτυξη του λαού.
Αυτά τα λόγια είναι σήμερα, περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Σ’ αυτή τη δύσκολη ιστορική συγκυρία η ουσιαστική ανάκαμψη που όλοι επιζητούμε, μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό.
Το οφείλουμε στους προγόνους μας οι οποίοι αγωνίστηκαν για αυτά τα ιδανικά.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας που αγωνίζονται για να τα κατακτήσουν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york