Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

«Σπριντ» μόνο για 1 στους 20 μαθητές



Μόλις το 5% των μαθητών της 6ης τάξης των δημοτικών σχολείων συμμετέχει κάθε χρόνο στις δοκιμασίες επιλογής για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Τ.Α.Δ.), παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του μαθητικού πληθυσμού σε αυτήν την ηλικία δηλώνει ότι ασχολείται με τον αθλητισμό.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι υπάρχουν χαοτικές διαφορές όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής ανά φύλο, αφού 3 στους 4 μαθητές που συμμετείχαν στις δοκιμασίες επιλογής ήταν αγόρια.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ανατολικής Αττικής (συγκεντρώθηκαν από την προϊσταμένη του Γραφείου Κυριακή Μαύρου, τον Δημήτρη Παπαηλιού και από πολλούς καθηγητές Φυσικής Αγωγής) αφορούν τα δύο τελευταία σχολικά έτη και αποτυπώνουν το ενδιαφέρον των μαθητών για τα Τ.Α.Δ., αλλά και τον τρόπο ενημέρωσής τους για τις πρακτικές δοκιμασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1989 και αποσκοπεί στην ενίσχυση του σχολικού αγωνιστικού αθλητισμού με την ανεύρεση των ιδιαίτερων κλίσεων των μαθητών και στη διευκόλυνση της άθλησης ταλαντούχων αθλητών. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 743 Τ.Α.Δ. σε 112 σχολεία. Σε αυτά φοιτούν 12.500 μαθητές ενώ τα δημοφιλέστερα αθλήματα είναι, από τα ομαδικά, τα ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και από τα ατομικά ο στίβος και η κολύμβηση.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν τις δοκιμασίες επιλογής για τα Τ.Α.Δ., που λειτουργούν σε 3 γυμνάσια Αχαρνών, Λαύριο και Παιανίας:
  • Το 2008 και το 2009 αποφοίτησαν συνολικά από τα δημοτικά σχολεία των περιοχών ευθύνης των συγκεκριμένων Τ.Α.Δ. 4.665 μαθητές.
  • Από αυτούς, μόλις 271 πήραν μέρος στις πρακτικές δοκιμασίες με στόχο να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο γυμνάσιο σε Τ.Α.Δ..
  • Το ποσοστό συμμετοχής των αγοριών ανέρχεται σε 76% και των κοριτσιών σε 24%.
  • Το ποσοστό επί του συνόλου των μαθητών διαμορφώνεται στο 5,8%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, φαίνεται ότι το 80,91% των υποψήφιων μαθητών για τα Τ.Α.Δ. έχουν συμμετάσχει σε σχολική ομάδα ή σε αθλητικό σύλλογο, ενώ το 18,08% δηλώνει «ξένο» προς κάθε αθλητική δραστηριότητα.
Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται ότι σχεδόν 1 στους 3 μαθητές δεν είχε επιλέξει μόνο ένα άθλημα και αναζητούσε την είσοδό του στα Τ.Α.Δ. ανεξαρτήτως σε πιο άθλημα θα επιλεγεί.
Οι αιτίες για αυτό το παράδοξο, σύμφωνα με τους αρμόδιους του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ανατολικής Αττικής, θα μπορούσαν να είναι:
  • Η υψηλή δημοτικότητα του γυμνασίου στο οποίο λειτουργεί το Τ.Α.Δ., με αποτέλεσμα οι μαθητές να το χρησιμοποιούν ως «όχημα» για να εγγραφούν σε ένα καλύτερο σχολειό από αυτό που ανήκουν.
  • Η λανθασμένη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για τις τελικές εξετάσεις εισαγωγείς.
  • Η λανθασμένη εντύπωση ότι οι αδύναμοι μαθητές θα τύχουν ειδικής προνομιακής αντιμετώπισης στη βαθμολογία τους.
Οσον αφορά την ενημέρωση των μαθητών, αυτή προέρχεται κυρίως από τους γυμναστές - προπονητές των Τ.Α.Δ., ακολουθούν οι διευθυντές και καθηγητές Φυσικής Αγωγής των δημοτικών σχολείων, ενώ στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας βρίσκονται φίλοι/γνωστοί των μαθητών και γονείς/συγγενείς.
Τ.Α.Δ.
Εξειδικευμένη προπόνηση αντί για το μάθημα της γυμναστικής
Τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης είναι τμήματα μαθητών που συνδυάζουν τη διπλή ιδιότητα του μαθητή και του αθλητή - ταλέντου. Η διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα γυμνάσια έγκειται στο ότι στα Τ.Α.Δ. το μάθημα της Φυσικής Αγωγής έχει αντικατασταθεί με την εξειδικευμένη προπόνηση στο άθλημα που έχει επιλέξει ο μαθητής - ταλέντο.
Η λειτουργία των Τ.Α.Δ. είναι μόνιμα σε πρωινή βάση. Οσον αφορά τη διδακτέα ύλη, είναι ακριβώς η ίδια και με τα υπόλοιπα γυμνάσια.
Οι ημέρες και ώρες προπόνησης είναι οι ακόλουθες: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή από 7.00 π.μ. έως 9.30 π.μ.
Οσον αφορά τη μετακίνηση των μαθητών - αθλητών, γίνεται από μισθωμένα τουριστικά λεωφορεία χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτούς. Επισημαίνεται ότι στα Τ.Α.Δ. εγγράφονται μαθητές που πρόκειται να φοιτήσουν στην Α’ Γυμνασίου έπειτα από επιλογή (tests).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ  
mihalis77@pegasus.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γ. Κουκουβιτάκης
Σε λάθος βάση τα αθλητικά γυμνάσια
«Τα λεγόμενα αθλητικά γυμνάσια λειτουργούν σε λάθος βάση, καθώς η επιλογή των μαθητών/αθλητών γίνεται με πρόχειρο τρόπο, ενώ οι ώρες που διατίθενται εβδομαδιαίως για προπόνηση δεν επαρκούν για να αντεπεξέλθουν σε υψηλό αθλητικό επίπεδο. Ετσι κι αλλιώς, αν κάποιος μαθητής δεν πηγαίνει τα απογεύματα για προπόνηση σε σύλλογο, δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
Η δική μου πρόταση είναι ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν δύο αθλητικά σχολεία σε όλη τη χώρα, όπου τα παιδιά -ύστερα από σοβαρή επιλογή- θα αθλούνται σε άρτιες εγκαταστάσεις, θα σιτίζονται και θα κοιμούνται εκεί».
* Ο Γιώργος Κουκουβιτάκης είναι διευθυντής στο 3ο Γυμνάσιο Αχαρνών
Κ. Μαύρου
Πτωτική πορεία
«Τα τελευταία χρόνια τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης ακολουθούν πτωτική πορεία, καθώς η φιλοσοφία τους, που στόχευε στην ανάδειξη μαθητών ταλέντων και στη συμπόρευση του σχολικού με του εξωσχολικού αθλητισμού, δεν επετεύχθη.
Νομίζω ότι έχει κλείσει ο κύκλος των Τ.Α.Δ. και για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο θα πρέπει να δημιουργηθεί πιλοτικά ένα αθλητικό σχολείο ανά νομό, με μόνιμο διδακτικό προσωπικό».

ethnos.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york