Στο έλεος της... σκονοθύελλας θα παραμείνει η Ελλάδα τουλάχιστον έως την Κυριακή. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η σκόνη από την Αφρική μάς επισκέπτεται νωρίς.
Αν και το φαινόμενο εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο την άνοιξη και λιγότερο το φθινόπωρο, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η πρώτη «σκονοθύελλα» του έτους πλήττει κυρίως την Κρήτη, την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου μέσα στον Φεβρουάριο.
Το «επεισόδιο σκόνης» που βρίσκεται σε εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς μεγάλες ποσότητες άμμου αναμένεται να μεταφερθούν από τη Σαχάρα στην Ελλάδα έως και την Κυριακή που θα διαρκέσει το φαινόμενο.
«Συνήθως οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που μεταφέρονται από τη Σαχάρα παρατηρούνται στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά», λέει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Μανώλης Αναδρανιστάκης και εξηγεί πως υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις για να ταξιδέψει η σκόνη πάνω από τη Μεσόγειο: «Η πρώτη είναι να έχουμε ένα τοπικό χαμηλό βαρομετρικό- “σαχαριανές υφέσεις” τις ονομάζουμε- το οποίο όπως στροβιλίζεται, σηκώνει τους κόκκους άμμου ψηλά στην ατμόσφαιρα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να φυσούν ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι σε ύψος από 1 χλμ. και πάνω όπου σηκώνεται η σκόνη. Επειδή οι κόκκοι είναι πολύ ελαφριοί καταφέρνουν και ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα- κάποιες φορές φτάνουν μέχρι και τις βόρειες βαλκανικές χώρες. Συνήθως η μεταφορά άμμου από τη Σαχάρα παρατηρείται την άνοιξη, όταν έρχονται τα χαμηλά βαρομετρικά από την Αφρική», συμπληρώνει ο κ. Αναδρανιστάκης.
Από στοιχεία της Ομάδας Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει ότι μεγάλες ποσότητες σκόνης έπληξαν χθες και θα συνεχίσουν να πλήττουν κατά τις επόμενες δύο μέρες το Λεκανοπέδιο- μάλιστα, προχθές από το μεσημέρι και μετά, η ορατότητα περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό. Σε γενικές γραμμές οι τιμές συγκέντρωσης της σκόνης, σύμφωνα με τους χάρτες πρόγνωσης της 18ης Φεβρουαρίου, προβλέπονταν να φτάνουν έως και τα 310 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στα νότια της χώρας. Όσο βορειότερα τόσο λιγότερη και η άμμος από τη Σαχάρα: στη Βόρεια Ελλάδα για παράδειγμα, οι τιμές χθες δεν ξεπέρασαν τα 25-50 μικρογραμμάρια. «Πρόκειται για ιδιαίτερα έντονο επεισόδιο, καθώς παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης. Όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του 2007 ή του 2005, οπότε οι τιμές στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” είχαν φθάσει, θυμάμαι, τα 2.000 μικρογραμμάρια».
Σπόροι βακτηρίων
«Κατά τη διάρκεια επεισοδίων σκόνης, όπως αυτό που θα πλήττει τη χώρα μας έως την Κυριακή, καλό είναι να αποφεύγεται η άσκηση σε υπαίθριους χώρους, ιδίως από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πολλά από αυτά τα σωματίδια δεν είναι εντελώς αθώα: έχει βρεθεί ότι κάποια “κουβαλούν” σπόρους βακτηριδίων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε υγρό περιβάλλον», επισημαίνει ο καθηγητής Φυσικής και επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κάλλος.
Πηγή
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
Σκόνη από την Αφρική στον Αττικό ουρανό
Αν. Αττικής Διάφορα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου