Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στα Μεσόγεια

Ερώτηση στη Βουλή για την νιτρορρύπανση ολόκληρου σχεδόν του υδροφόρου ορίζοντα της Ανατολικής Αττικής κατέθεσε ο Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές.

Απευθυνόμενος στους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ο Βουλευτής επισήμανε, ότι το 90% της Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο. Αυτό έχει επιφέρει την νιτρορρύπανση ολόκληρου σχεδόν του υδροφόρου ορίζοντα στα Μεσόγεια και σε άλλες περιοχές. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κορωπί, το Μαραθώνα, τη Βάρη, την Ανάβυσσο και αλλού, δείχνουν, ότι εξαιτίας αυτής της νιτρορρύπανσης οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια έχουν σχεδόν αχρηστευτεί, καθώς το νερό είναι επικίνδυνο για την υγεία. Ο Βουλευτής σε δήλωση του τόνισε, ότι: « Η νιτρορρύπανση έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνα όρια για ολόκληρη την χώρα.
Σχεδόν στα μισά από τα 418 σημεία όπου γίνεται δειγματοληψία σε όλη την Ελλάδα, η ετήσια συγκέντρωση των νιτρικών υπερβαίνει τα 50 mg ανά λίτρο, που είναι το αποδεκτό όριο.

Η μόλυνση έχει δύο αιτίες: πρώτον την ανεξέλεγκτη χρήση λιπασμάτων τα τελευταία 30 έτη και δεύτερον τη διαρροή από τους βόθρους. Κατέθεσα ερώτηση στους δύο αρμόδιους Υπουργούς για να ενημερωθούν οι πολίτες ποια μέτρα θα πάρει η πολιτεία, έστω
καθυστερημένα, ώστε να μειωθεί η νιτρορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και να αναστραφούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της μόλυνσης.

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν αν υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών σχεδιασμός κατασκευής αποχετευτικού δικτύου και με ποιο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και ολοκλήρωσης του έργου».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york