Κατ’ αρχήν ευχαριστώ πολύ όσους ήρθατε. . Υπάρχει κινητικότητα αυτές τις μέρες, είναι οι εκλογές, είναι η καθημερινή ζωή του καθενός μας, …Αυτή η συνέντευξη θα μπορούσε να έχει δοθεί και πιο πριν απλά είναι τόσα πολλά τα θέματα του Δήμου Βάρης και δεν βρίσκαμε μία κατάλληλη ημερομηνία. Πιστεύουμε όμως τώρα που έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο πια του Δήμου και έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις και ελπίζουμε και σε λύσεις, από εδώ και πέρα θα τα λέμε πιο συχνά και αυτό που θα ‘θελα, τουλάχιστον από τους εκπροσώπους του τύπου, όσα κομμάτια είναι αδιευκρίνιστα να γίνεται κάποια διευκρίνιση οπότε να αποτυπώνεται σωστά..
Δεν έχω ετοιμάσει κάτι συγκεκριμένο. Έχω ένα μπούσουλα από τότε που ήρθα εδώ στο Δήμο, έχω ένα μπούσουλα, το προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο υποσχέθηκα στους δημότες ότι θα το παλέψω όλη την τετραετία αλλά είναι μύθος να λέμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο εξάμηνο ή στον ένα χρόνο, είναι στο βάθος της τετραετίας, με συνθήκες νορμάλ. Εγώ δεν είχα και συνθήκες. Ξέρετε πολύ καλά ότι σε μια δημοτική θητεία όταν έχεις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι ότι το καλύτερο.
Στην πορεία λοιπόν αυτή, εκεί που προσπαθήσαμε και καταφέραμε να έχουμε επαφές με κυβερνητικά στελέχη, ερχόταν ένας ανασχηματισμός, μία εκλογική αναμέτρηση και αλλάζανε οπότε ευνόητο ήταν ότι χάσαμε χρόνους, ένα τρίμηνο να ενημερωθεί ο Υπουργός, είχαμε φτάσει σε κάποιο σημείο κάποια θέματα, ο άλλος Υπουργός είχε άλλη πολιτική, άλλαζαν τα πράγματα. Δεν ήταν ότι το καλύτερο. Όμως πιστεύω ότι η δημοτική αρχή, αυτή η δημοτική αρχή, η ενωμένη πάντα, με τα προβλήματά της που υπάρχουν σε όλους τους δήμους κατάφερε ένα μεγάλο έργο. Έφυγε από την μιζέρια και το τέλμα του παρελθόντος και έχει βάλει το Δήμο Βάρης σ’ ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, σ’ ένα πρόγραμμα προτάσεων και λύσεων που έχουμε ξεπεράσει και το προεκλογικό μας πρόγραμμα και θα αναφερθώ συγκεκριμένα. Υπάρχουν έγγραφα, υπάρχει η πρακτική που αποτυπώνει αυτά που λέω και φυσικά όπως ξέρετε όσοι ασχολείστε, που όλοι ασχολείστε με την τοπική κοινωνία μια δημοτική αρχή, η υλοποίηση ενός προγράμματος δεν μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη μέρα των εκλογών. Υπάρχει ένα κενό, ένας χρόνος προσαρμογής, προτάσεων και η υλοποίηση αργεί να ‘ρθει. Αν λειτουργήσουν βέβαια όλα καλά και τοπικά και στην κεντρική εξουσία αυτό το πράγμα μπορεί να επιταχυνθεί και να γίνει πιο γρήγορα, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορείς. Οι διαδικασίες σε κρατάνε δέσμιο, πρέπει να ακολουθήσεις κάποιους νόμους, πρέπει να ακολουθήσεις κάποια πορεία που αυτή είναι χρονοβόρα. Δυστυχώς εγώ σ’ αυτό έπεσα λίγο έξω επειδή 32 χρόνια δούλεψα στο ελεύθερο επάγγελμα και εκεί ήταν αλλιώς τα πράγματα. Η δημόσια μηχανή, η κρατική μηχανή δεν λειτουργεί. Πάει όπισθεν αντί να πηγαίνει μπροστά … Δεν είναι δικαιολογίες για να πω ότι καθυστέρησε το έργο.
Ξεκινώντας λοιπόν από το πρόγραμμά μου, όπως το έχετε διαβάσει όλοι, είχαμε βάλει τους πρώτους στόχους μας. Και ξεκινάω από την διαμόρφωση της ανατολικής παραλίας. Λοιπόν, την παραλία την ξεκινήσαμε από τον Μάρτη του 2007 όταν ξεκινήσαμε και είχα την πρώτη επαφή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Ζαχαρόπουλο. Στην συνέχεια αυτός άλλαξε. Ήρθε ο κ. Κοκκώσης, ο οποίος για να προσανατολιστεί στο τι πολιτική θα ακολουθήσει … και κατ’ επέκταση η κεντρική εξουσία χρειάστηκε να παρέλθει ένας χρόνος. Με έγγραφα αποδεικνύονται αυτά. Τα κατέθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και φτάνουμε λοιπόν και στην τρίτη αλλαγή, όταν πια είχε προχωρήσει η πλαζ σ’ ένα είδος ανάπλασης. Πάντα από κοντά ο Δήμος Βάρης παρακολουθούσε το θέμα. Φτάνουμε και στην τελευταία αλλαγή του Διευθύνοντα Συμβούλου και όταν πια έχει κατατεθεί ο φάκελος από τον Δήμαρχο στο Υπουργείο Τουρισμού, έγκαιρα από τον Μάρτιο του 2009 και εκεί λοιπόν κατατέθηκε ο φάκελος στον κ. Μαρκόπουλο ο οποίος δεν έδωσε λύση μέχρι τελευταία στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Εμείς ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα, το φέραμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητάμε τρία πράγματα.
Ζητάμε όχι μόνο ελεύθερες και καθαρές ακτές, ζητάμε και την διαχείριση, την ουσιαστική διαχείριση και διοίκηση να την έχει ο Δήμος. Πιστεύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση και δει στους δημάρχους που έχουν δείξει έμπρακτα ότι αγωνίζονται γι’ αυτό το αγαθό, το κοινωνικό αγαθό, την παραλία.
Λοιπόν, καταθέσαμε το φάκελο μας και στηριχτήκαμε σε λύσεις όπως του Παλαιού Φαλήρου, στον Φλοίσβο. Το ξέρετε, για 70 χρόνια, χωρίς αντάλλαγμα κλπ, κλπ. Ζητήσαμε την ανανέωση της δυτικής παραλίας της Βάρκιζας η οποία έληξε τον Μάιο του 2009 και ζητήσαμε και το βιολογικό καθαρισμό ο οποίος είναι πάνω από το δρόμο για αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αυτά κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγες μέρες. Λυπάμαι πάρα πολύ για τη στάση της αντιπολίτευσης η οποία ήρθε εδώ πρόχειρη. Η μεν μία πλευρά απεχώρησε γιατί δεν ήθελε να πάρει το βάρος μιας ψηφοφορίας. Απλά πράγματα. Ζητάμε την παραλία για τους δημότες-πολίτες. Η λογική τους ήταν ότι έπρεπε να πάμε μετά τις εκλογές. Η δική μας θέση, η δική μου προσωπικά θέση, ήταν – και του συμβουλίου μου – ότι θα πρέπει τώρα να πάρουμε την απόφαση, να είναι και ένα μέτρο, να το στείλουμε το μήνυμα. Τι θα άλλαζε δηλαδή αργότερα, σε οποιοδήποτε Υπουργό που θα έρθει μετέπειτα; Τώρα είναι το θέμα.. Ζητάμε κάτι που είναι δίκαιο και που ανήκει και στους δημότες αλλά και στους πολίτες της νότιας Αθήνας
Άλλος στόχος που είχαμε θέσει τότε στο πρόγραμμά μας ήτανε το Γ.Π.Σ. Στο Γ.Π.Σ. πραγματικά είχαμε λίγο καθυστέρηση όμως έγινε μια σοβαρή πρόταση. Ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, πράγμα το οποίο δεν έγινε για την παραλία που είπαμε προηγουμένως γιατί απεχώρησαν οι κύριοι. Σκεφτήκανε ίσως κάποια μικροπολιτικά κόλπα και δεν σκεφτήκανε μια ομοφωνία των δημοτών της Βάρης για την παραχώρηση. Μετά τις εκλογές έχουμε την εξέταση των ενστάσεων, έχουν γίνει δέκα ενστάσεις. Έφυγε με ομοφωνία από εδώ όλων των παρατάξεων. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι να φεύγει ομόφωνα και πιστεύουμε ότι εμβαθύνοντας λιγάκι για δύο λεπτά θα σας πω ότι εμείς προσέξαμε, βγάλαμε όλα τα δασικά από μέσα, σεβαστήκαμε τα δάση μας, εξυπηρετήσαμε πολίτες που είχαν αδικηθεί στο προηγούμενο σχέδιο, καταργήσαμε τον συνδετήριο δρόμο που διχοτομούσε τη Βάρη και έφερνε μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη περιοχή. Στο πολεοδομικό κέντρο μειώσαμε το συντελεστή σε 0.6 άρα και το ύψος του ενώ πρώτα ήταν 0.8 και 13 μέτρα, τώρα έγινε 0.6 και 11 μέτρα. Καταργήσαμε χρήσεις επιβλαβείς για την κοινωνία μας και διατηρήσαμε μόνο σαν πολεοδομικό κέντρο την ανάπτυξη διοικητικού κέντρου αποβλέποντας σ’ ένα Δημαρχείο, σε υπηρεσίες διοικητικές κατά κύριο λόγο.
Το τρίτο θέμα ήταν η πράξη εφαρμογής του Κόρμπι. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό από το 1993 ήταν κολλημένο. , Σήμερα κατατέθηκαν οι τρίτοι πίνακες κτηματολογικοί του Κόρμπι. Θα δώσουμε μια παράταση ένα μήνα, ενώ προβλέπεται για δέκα μέρες δεκαπέντε, θα δώσουμε ένα μήνα και πάμε για την ανάρτηση την τελική για την κύρωση της πράξης εφαρμογής το Φλεβάρη του 2009. Ελπίζω ότι μέσα σ’ αυτή την τετραετία ένα πρόβλημα που υπήρχε 20 χρόνια λύνεται για την περιοχή.
, Για το Χέρωμα πολλά έχουμε ακούσει και πολλά έχουμε πει. Για το Χέρωμα πραγματικά και η προηγούμενη διοίκηση είχε ασχοληθεί μ’ αυτό και εμείς ασχοληθήκαμε. Εμείς πήγαμε και λίγο πιο κάτω. Εμείς ετοιμάσαμε ένα φάκελο. Ήταν ο μόνος δήμος που ετοίμασε φάκελο τεκμηριωμένο από 78 στοιχεία. Ξεκινήσαμε από την διανομή του 1929, αποδείξαμε ότι το διάστημα του ’53 με αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας και της Νομαρχία αποδεσμεύτηκαν κάποια, δόθηκαν στους ακτήμονες, αποδείξαμε ότι υπήρχε οικισμός 300 κτημάτων πριν την καθιέρωση της Β’ Ζώνης Υμηττού, αποδείξαμε ότι η ομηρία που κρατιόνται αυτοί οι κάτοικοι δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν είναι λύση. Δεν μπορούν να ζουν αυτοί οι άνθρωποι με βόθρους, χωρίς δημόσιο σχολείο, χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να γίνουν κάποια στοιχειώδη έργα στην περιοχή. Και προτείναμε λοιπόν μια ήπια ανάπτυξη και εξαίρεση του Χερώματος. Είμαστε αποφασισμένοι και θα το κάνουμε σαν Δήμος γιατί έχουμε έννομο συμφέρον να φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Οι υποσχέσεις που έρχονται προεκλογικά είναι θετικές για το Χέρωμα και δεν σας κρύβω ότι σε Νομαρχιακό επίπεδο αλλά και πιο πάνω όλα τα κόμματα, όλα τα πολιτικά κόμματα ακόμα και τα αριστερά που λέμε, ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ κλπ έχουν ταχτεί θετικά στο θέμα του Χερώματος.
Πάμε λοιπόν στο τέταρτο, τα αντιπλημμυρικά έργα. Από το 2007 αποδεδειγμένα υπάρχουν πέντε αντιπλημμυρικές μελέτες όμβριων τις οποίες πλήρωσε ο Δήμος Βάρης από δικούς του πόρους. Εμείς καταθέτουμε πρόγραμμα στο ΠΕΠ Αττικής για το θέμα αυτό. Μέσα από την Νομαρχία πετύχαμε και αυτή τη στιγμή, έχει ανατεθεί, σε μεγάλο υδραυλικό μελετητικό γραφείο η μελέτη του ρέματος του Κόρμπι. Εάν κάποιος πάει στο Κόρμπι θα δει ότι αυτή την στιγμή γίνονται γεωτρήσεις και φρεάτια. Σε λίγο θα ακολουθήσει και η οριοθέτησή του. Έχω τις πληροφορίες ότι γύρω στο Φλεβάρη-Μάρτη θα έχει τελειώσει και η οριοθέτηση του ρέματος του Κόρμπι. Η συνέχεια επειδή είναι μέσω της Νομαρχίας, θα πάμε μέσω ΕΣΠΑ που υπάρχει άξονας γι’ αυτά τα θέματα και θα διεκδικήσουμε την διευθέτησή του. Έχει μπει άλλο ένα κομμάτι στο δρόμο του πια, όπως έγραψε και κάποια εφημερίδα, το νερό μπήκε στο ρυάκι.
Η αναπτυξιακή εταιρία είναι άλλος ένας στόχος που είχαμε βάλει μέσα στους 10 αρχικούς. Είχαμε μία δημοτική επιχείρηση ανενεργή, την εξυγιάναμε, αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε κοινωφελή επιχείρηση και περιμένουμε το ΦΕΚ για να συσταθεί και το διοικητικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσουμε.
Η δημοτική συγκοινωνία – άλλο ένα πρόβλημα – δεν υπήρχε στον Δήμο Βάρης. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πουλμανάκια μικρά, έχουμε ένα μεγάλο, έχουμε έτοιμη μια παραχώρηση από την ΕΘΕΛ ενός μεγάλου και έχουμε εντάξει τα σχολεία μας στην δημοτική συγκοινωνία με δικά μας μέσα πια. Περιττό να σας πω ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, διέθετε ένα κονδύλι 45.000 σε ιδιωτική εταιρία μεταφοράς των παιδιών αφού δεν υπήρχε δημοτική συγκοινωνία. Μπορεί να έχουμε ελλείψεις ακόμα, μπορεί να χρειαζόμαστε και άλλο πούλμαν, όμως εμείς προχωράμε
Το θέατρο στη Γούρνα. Το θέατρο στη Γούρνα ξέρετε ότι είχε γίνει σκουπιδότοπος. Εμείς προχωράμε τώρα στην άδεια, για πρώτη φάση ενεργοποιούμε ένα κονδύλι που έχουμε βάλει στον προϋπολογισμό να καθαριστεί και να γίνει πλατεία. Δεν σας κρύβω ότι το όνειρό μου είναι να γίνει έστω και σαν πεδιάδα και με καρέκλες και μία εξέδρα και να γίνει η πρώτη παράσταση του χρόνου το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο στόχος μας σαν δημοτική αρχή, να ξεκινήσει απ’ εκεί. Εχει βγει ένα ωραίο σχέδιο, είναι ένα θέατρο που εάν γίνει όπως το έχουμε σχεδιάσει είναι 900 θέσεων, με ράμπες για ΑΜΕΑ, με χώρους για πούλμαν κ.λ.π.. και ενώ στην πρόταση του οργανισμού της Αθήνας είχε προταθεί να παραμείνει Β1 Ζώνη και μας απέκλειε να κάνουμε χώρους πάνω από 20 τετραγωνικά, εμείς καταφέραμε όπως θα είδατε στις χρήσεις του Υμηττού να εξαιρεθεί το κομμάτι αυτό του θεάτρου και να μας κρατήσει στην ίδια κατάσταση που σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε τα παρασκήνια, τα γραφεία μας κλπ.
Η κυκλοφοριακή μελέτη. . Ξεκινήσαμε κάπως από την Βάρκιζα, θα προτείνουμε τώρα σε λίγες μέρες, πιστεύω μέσα στον Οκτώβριο την κυκλοφοριακή του Διλόφου. Είναι ένα θέμα πολύ λεπτό και πολύ δύσκολο. Όσοι έχουν ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα, έχουν καταλάβει τις δυσκολίες του. Κάθε κάτοικος θέλει να πάει το αυτοκίνητο από την άλλη γωνία ή την παρ' άλλη. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει μία κυκλοφοριακή μελέτη σε εξέλιξη, υπάρχουν οι προτάσεις. Πιστεύω ότι φέτος θα βγούνε.
Είναι ένα θέμα όμως που ομολογώ ότι δεν έχει προχωρήσει πάρα πολύ.
Η κατασκευή δημοτικού κτιρίου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κέντρο πολιτισμού, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ. Αυτοί είναι οι στόχοι που είχαμε βάλει και όπως είδατε τους έχουμε σχεδόν όχι ακουμπήσει τους έχουμε πάει στο τελείωμά τους.
Κατασκευή δημοτικού καταστήματος. Πολλά έχουν ειπωθεί. Η πραγματικότητα ποια είναι; Είχαμε ένα οικόπεδο σαν δήμος εκεί. Η σκέψη η αρχική ήταν κτίζοντας ένα δημοτικό κατάστημα να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα ενοίκια και να αποκτήσουμε και χώρους επιπλέον στη μεταβατική περίπτωση όταν γίνει το μεγάλο Δημαρχείο κάτω στο Βοκτάς. Ο στόχος ήταν καθαρός, απέβλεπε στο να μειώσουμε τα έξοδα του Δήμου. Πήγαμε λοιπόν και είναι έτοιμη η άδεια, προχθές μιλούσαμε για τα φορολογικά, είναι έτοιμη η άδεια, να κτίσουμε εκεί το ΚΑΠΗ, το δικό μας ΚΑΠΗ πια, να στεγαστεί και το ΚΕΠ, πληρώνουμε στο ένα τρεις διακόσιες, στο άλλο χίλια επτακόσια, δεν ξέρω πόσο ακριβώς είναι. Είναι ένα ποσόν κάθε μήνα και θα αποκτήσει και κάποιες άλλες υπηρεσίες, ίσως το Πνευματικό Κέντρο τη δική του στέγη. Έχετε έρθει στο δήμο, ξέρετε τους χώρους, ξέρετε ότι δουλεύουμε με προδιαγραφές του 1980, η προσπάθεια είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Αποτέλεσμα της κοινωνικής μέριμνας. Παραλάβαμε, ένα-δυο παραδείγματα θα σας πως, 118 αν δεν κάνω λάθος δημότες μας βρήκαν δουλειά από εμάς, το γραφείο ευρέσεως εργασίας, καταγεγραμμένοι 37 άποροι με σκληρά κριτήρια όπως αναπηρίας, όπως χαμηλού εισοδήματος κλπ, 37 καταγεγραμμένοι. Εμείς βοηθήσαμε και βοηθάμε 95 άπορες οικογένειες.
Πήραμε την αιμοδοσία με μείον 50 φιάλες. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξυπηρετήσει 120 δημότες μας σε ανάγκη μεγάλη από θέμα αίματος. Έχουμε αποθέματα και πάμε την άλλη Κυριακή στις 10:00 στις 10 του μηνός, το Σάββατο, για την επόμενη αιμοδοσία μας. Δηλαδή θέλω να σας πω ότι ένα κομμάτι της μέριμνας που δεν υπήρχε στο Δήμο Βάρης εμείς όχι μόνο το έχουμε στελεχώσει, το στελεχώνουμε συνέχεια. Έχουμε κινητοποιήσει και το οργανόγραμμα, έχουμε και διευθυντή της κοινωνικής μέριμνας, πάει πάρα πολύ καλά, επεκτείνεται καθημερινά. Ξέρετε πολύ καλά με την παρέμβαση τη δική μου και της κοινωνικής μέριμνας οι επιχειρήσεις που ανοίγουν και επισκέπτονται το δήμο η πρώτη προϋπόθεση που βάζουμε είναι να αντλούν υπαλληλικό προσωπικό μέσα από τη λίστα του γραφείου ευρέσεως εργασίας του Δήμου.. Ήδη η πρώτη επιχείρηση που ήρθε, δεν θέλω να την ονομάσω, μας πήρε 14 άτομα. Οι άποροι από το κονδύλι των 100€ που χορηγούμε στους απόρους θα γίνει 150 σε εμπόρευμα. Λοιπόν, οικονομικά. Δεν είμαστε οικονομολόγοι. Ούτε ο δήμος μας έχει πηγές πλούτου να βγάζει και να έχουμε επάρκεια. Τι κοιτάξαμε λοιπόν; Κοιτάξαμε να μειώνουμε τα έξοδά μας, το δημοτικό κατάστημα από εδώ, ο σχεδιασμός της ανακύκλωσης, να μη κάνει μεγάλο κύκλο το αυτοκίνητο, η συντήρηση των αυτοκινήτων μέσα από το εργοτάξιο, μικρές παρεμβάσεις, δεκάδες παρεμβάσεις, εκεί επεμβαίνει το εργοτάξιο. Στελεχώνω το εργοτάξιο με τους έμπειρους εργαζόμενους που ξεκινάνε από σιδεράδες, οικοδόμοι, θα τους δείτε όλους σ’ όλο το δήμο να κατασκευάζουν μικρά πραγματάκια τα οποία άλλες φορές γινόντουσαν αναθέσεις και φεύγανε χιλιάδες ευρώ. Για τον πολιτισμό δεν πιστεύω να αμφιβάλει κανείς ότι με τα μισά λεφτά που χάλαγαν στην προηγούμενη διοίκηση έχουμε πετύχει το ακατόρθωτο. Έχουμε στραφεί στην ερασιτεχνική δημιουργία. Έχουμε όλα τα τμήματά μας. Έχουμε το θέατρο, έχουμε τη μουσική, έχουμε τα πάντα. Για την παιδεία, θα σας πως και αυτό ότι λύσαμε ένα θέμα που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς και όμως εμείς καταφέραμε σε δύο βδομάδες να δημιουργήσουμε τρεις αίθουσες και να λύσουμε το πρόβλημα στο 1ο Γυμνάσιο. Να πάρουμε 16 παιδιά που ήταν εγκαταλελειμμένα στο Κίτσι και να τα φέρουμε στο Δήμο Βάρης και συγχρόνως να δημιουργήσουμε και δύο αίθουσες επιπλέον γι’ αυτό το αίτημα που είχαν μια 10ετία τώρα το 1ο Γυμνάσιο. Το καταφέραμε αυτό στις δύο εβδομάδες τις τελευταίες του Αυγούστου και 11 του μηνός που έγινε ο αγιασμός ήταν τελειωμένες οι αίθουσες.
. Τρίτη ηλικία στο ΚΑΠΗ. Όχι μόνο δεν μειώσαμε τις δαπάνες, αλλά θα δείτε τώρα αυτή τη στιγμή το ΚΑΠΗ κάνει και μονοήμερες δωρεάν εκδρομές. Τον Οκτώβριο πάει στην Κωνσταντινούπολη, κάνει την πρώτη του εκδρομή εξωτερικού. . Το έχουμε προσέξει το ΚΑΠΗ και θα το προσέξουμε ιδιαίτερα γιατί αυτή η ηλικία θέλει στοργή, θέλει αγάπη και εμείς δεν έχουμε κόψει τίποτα.
Α, να πω και για το Βοήθεια στο Σπίτι. Ξέρετε πολύ καλά ότι το πρόγραμμα αυτό γινόταν με τον Δήμο Βούλας, δεν ανταποκρίθηκε ο Δήμος Βούλας για την συνέχειά του για κάποιους λόγους που εγώ δεν θεώρησα σοβαρούς. Εγκαταλειφτήκαμε κοινώς, καταφέραμε όμως αυτή τη στιγμή να λειτουργήσουμε το δικό μας Βοήθεια στο Σπίτι επανδρωμένο με τέσσερα άτομα και αυτή την στιγμή έχουμε 113 άτομα που τα εξυπηρετεί το Βοήθεια στο Σπίτι.
Να πω και για την ανακύκλωση. Είναι ένα σοβαρό κομμάτι. Από τους πρώτους δήμους που μπήκαν στην ανακύκλωση ήταν και η Βάρη . Έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 4 τόνους, το μήνα.Σκεπτόμαστε να κάνουμε και δρομολόγιο απογευματινό. Όμως αυτά τα σκεπτόμαστε γιατί σας είπα ότι από την μία πλευρά κοιτάμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, απ’ την άλλη κοιτάμε και τα οικονομικά μας. Βοήθεια δεν είχαμε. Ξέρετε πολύ καλά ή μάλλον θα σας το πω εγώ ότι τα έξτρα λεφτά μας την τριετία αυτή ήταν 170 χιλιάδες και είναι συγκεκριμένα τα λεφτά. 20 χιλιάδες για το Πνευματικό – 10 για το Πνευματικό και 10 για τα σχολεία – 50 χιλιάδες για τις αίθουσες του Δημοτικού που σας είπα πριν και 100 χιλιάδες είναι στην περιφέρεια για το λιμάνι, να κάνουμε κάποια έργα στήριξης του λιμενοβραχίονα, άλλο μεγάλο θέμα που δεν το είχε κοιτάξει ποτέ κανείς. Ο επανακαθορισμός αιγιαλού. Ξέρετε που φτάνει η θάλασσας; Στο Esplanade φτάνει, στο δρόμο. Καμιά διοίκηση δεν είχε ασχοληθεί. Εμείς είμαστε σχεδόν στα πρόθυρα της λύσεως του θέματος αυτού. Είναι χιλιάδες τα προβλήματα. Αλλά προφανώς κάποιοι οι οποίοι μας κρίνουν λίγο ή μάλλον πάρα πολύ αυστηρά δεν ξέρουν σε τι μονοπάτια έχουμε μπει και τι ορίζοντες έχουμε ανοίξει. Να πω και για την καθαριότητα και εδώ προκαλώ. Πέστε μου ένα δήμο που να είναι πιο καθαρός από το δήμο Βάρης, τουλάχιστον από το καλοκαίρι. Πηγαίνετε, πάρτε το οδοιπορικό, ν’ αρχίσω από την παραλία γιατί φαίνεται κάποια φορά κάποιες στιγμές κοιτάμε τη διπλανή μας πόρτα και ξεχνάμε ότι έχουμε και ένα δήμο ολόκληρο. Πηγαίνετε λοιπόν και ξεκινήστε από τα όρια της Βουλιαγμένης προς το Ribas και δείτε δεξιά και αριστερά τα πεζοδρόμια. Τα πεζοδρόμια που είναι και ΥΠΕΧΩΔΕ και μόλις επεκταθείτε μετά το Ribas κοιτάξτε πάλι τα πεζοδρόμια, να δείτε σε τι χάλι είναι. Κοιτάξτε τα. Πηγαίνετε στις Αλκυονίδες. Πηγαίνετε στα Λιμανάκια. Πηγαίνετε στις συκιές που είναι στα Λιμανάκια, μέσα να δείτε κουτάκι ή χαρτάκι.
Έχουμε μείνει πίσω σε έργα υποδομής. Όμως κάποιοι άλλοι φταίνε που δεν έγιναν. Εκπονήσαμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του Δήμου Βάρης. Βγάζει δύο οδοποιίες από 2.200 εκ.ευρώ την κάθε μια. Πρέπει να γίνουν αυτοί οι δρόμοι. Ήδη ο ένας είναι στη φάση της τελικής έγκρισης του δανείου ενός εκατομμυρίου. Η άλλη φάση θα ακολουθήσει μετά.
Έχουμε δύο μεγάλες οδοποιίες που πιάνουμε όλο το Δήμο, κυρίως τη Μηλαδέζα, και η άλλη πιάνει διάφορους δρόμους στο δήμο. Φωτισμός. Ξέρετε πολύ καλά η 2ας Μεραρχίας ενάμιση χιλιόμετρο ήταν χωρίς φώτα, τα βάλαμε. Προφήτης Ηλία, Αιγαίου, παντού. Αυτή τη στιγμή μπαίνουνε μπράτσα, μέσα σε 15 ημέρες όταν κάνανε 8 μήνες,το πράσινο Ξέρετε πολύ καλά ότι σε λίγες μέρες επανδρώνουμε με μόνιμο προσωπικό 4 εργάτες κήπου, 2 κηπουρούς και 2 που έχουμε τέσσερις, με επικεφαλείς ΤΕΙ Γεωπονίας. Αυτά είναι το μέλλον της Βάρης. Εμείς προχωράμε μπροστά, έχουμε ένα σχέδιο. Μπορεί να βρίσκουμε δυσκολίες αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να δείτε τα πράγματα σε βάθος. Σας παρακαλώ πολύ δηλαδή, θέλω πάρα πολύ δηλαδή, αν θέλετε να βοηθήσετε τον τόπο και τους δημότες μας πρέπει τις πληροφορίες να τις ψάχνετε. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Κύριε Δήμαρχε …Αναφερθήκατε πρώτα στην παραλία, στην διαμόρφωση της ανατολικής παραλίας. Είπατε ότι στην Δυτική ζητάτε να συνεχιστεί η ανανέωση της σύμβασης….. Αυτά που είναι η πρώην πλαζ της Βάρκιζας, το do it, το yabanaki, αυτά που ανήκουν; Στην ανατολική ή στη δυτική;
Η ακτή Βάρκιζας ανήκει στην Ανατολική. Έχει γίνει με σύμβαση η οποία τροποποιήθηκε επί δημαρχίας κου Αναστασίου το 2003 και αντί να λήξει το 2011, θα λήξει το 2017. Εμείς δεν έχουμε απεμπολήσει κανένα δικαίωμα και γι’ αυτό το κομμάτι. Σεβόμαστε τις συμβάσεις, όποιες συμβάσεις, από εκεί και πέρα διεκδικούμε κατά προτεραιότητα αυτά που είπαμε πριν.
Δηλαδή μέσα στην διεκδίκηση σας είναι και αυτό το κομμάτι.
Ναι χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν συμβάσεις ισχυρές, έτσι; Ελέγχουμε το κομμάτι αυτό και πολεοδομικά και υγειονομικά.
Δεν θα το ‘λεγα. Έχω ενστάσεις πάνω σ’ αυτό γιατί ο μαντρότοιχος έχει φτάσει μέσα στο νερό. Αφού ελέγχεται πολεοδομικά…
Ακούστε με λιγάκι. Πριν λίγες μέρες ήμουνα στο Ειρηνοδικείου του Κορωπίου γι’ αυτό το θέμα. Ξέρετε πολύ καλά αν ένα κομμάτι, ένας επιχειρηματίας από εκεί έχει και πρόστιμο και έχει και πρόστιμο διατήρησης. Υπάρχουν υγειονομικές και πολεοδομικές παραβάσεις παντού. Τα συρματοπλέγματα όμως, δηλαδή το κλείσιμο του αιγιαλού έχει κατατεθεί πέρυσι που είχε έρθει ο Εισαγγελέας, έτσι; Δεν είναι μόνο θέμα δικό μου. Είναι θέμα να εφαρμοστούν οι νόμοι και από πάνω. Ο κύριος Παξινός του Δικηγορικού Συλλόγου και ο Εισαγγελέας έχουν αποφανθεί ότι ο αιγιαλός είναι κοινωνικό αγαθό. Πρέπει να μένει ανοιχτό. Ωραία. Από εκεί όμως υπάρχει μια πορεία. Την έχουμε στα υπ’ όψιν αλλά θα δούμε πότε θα είναι η ώρα που θα μπούμε και σ’ αυτό το κομμάτι. Δεν είναι όμως μόνο δικό μας θέμα.. Αυτό που έχουμε πρώτο στόχο είναι η ανατολική παραλία. Να την διαμορφώσουμε, να την αναπτύξουμε, να την καθαρίζουμε. Κάνουμε πολλά έξοδα εκεί κάθε χρόνο. Γύρω στις 400.000 θέλουμε κάθε χρόνο.
Κύριε Δήμαρχε δεν διαφωνώ, το έχω δει το έργο και μπράβο σας γιατί πραγματικά έχετε κάνει μια καλή δουλειά στο κομμάτι εκείνο. Όσον αφορά τις βάσεις εγώ δεν λέω να πάτε να κάνετε επέμβαση, να μπείτε μέσα να καταλάβετε το χώρο, αλλά θα μπορούσατε ως δημοτική αρχή από αυτά που σας δίνει ο νόμος να κάνετε έναν επιπλέον έλεγχο, δηλαδή μία μεγαλύτερη παρέμβαση, να μην είναι ασύδοτη η επιχείρηση και οι επιχειρηματίες. Μ’ αυτή την έννοια το λέω.
Επιμένω και πάλι ότι υπάρχουν συμβάσεις οι οποίες καθορίζουν το μέλλον αυτής της ακτής. Οι συμβάσεις αυτές σε κάποια σημεία μπορεί να είναι δύσκολες όσον αφορά τους πολίτες της Αττικής, μπορεί να είναι θεωρητικά θετικές για κάποιους δημότες ή για το Δήμο Βάρης, το αντικείμενο είναι γνωστό. Πρέπει να φύγουν κάποια στιγμή και ν’ ανοίξουν οι παραλίες και ο αιγιαλός να αποδοθεί εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στον Ελληνικό λαό και αυτής της άποψης είμαστε. Όμως εμείς βάζουμε σαν δημοτική αρχή κάποιες προτεραιότητες. Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ανατολική παραλία της Βάρκιζας. Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε και φάνηκε αυτό με την αντίδραση των ιδιωτών.. Βάλαμε ένα δώρο στους δημότες μας, την ομπρέλα. Κατακριθήκαμε εκεί γι’ αυτό, ότι απαξιώσαμε την παραλία μας είπαν, επειδή δώσαμε λίγο ίσκιο και λίγο νερό να ξεπλυθεί ο δημότης, ο πολίτης και να φύγει. Και γι’ αυτό μας κατακρίνανε ότι απαξιώσαμε την παραλία μας. Εμείς δεν το βλέπουμε έτσι.
Για το δημοτικό κτίριο, κύριε Δήμαρχε, το οποίο λέγατε ότι θα έχει προχωρήσει, το βλέπετε να γίνεται επί των ημερών σας;
Λοιπόν, είναι μια παλιά ιστορία και εδώ πάλι θα στενοχωρήσω κάποιους αλλά είμαι πραγματικός, είμαι αληθινός. Εγώ ξεκίνησα ένα δημοτικό κατάστημα και σας είπα ότι το ξεκινάω βλέποντας και ισοζυγίζοντας τα έσοδα με τα έξοδα. Σ’ αυτή την φάση λοιπόν έπρεπε να εξοικονομηθεί το κονδύλι με το οποίο θα μπορούσα να κτίσω το δημοτικό κατάστημα. Η διαδικασία για την έκδοση της άδειας ήταν μεγάλη. Πέσαμε σε απεργίες, πέσαμε σε πολλά, πέσαμε στην γραφειοκρατία, τελικά βγάλαμε την άδεια αλλά έλειπαν τα λεφτά. Τα λεφτά σαν πρώτη βάση θεωρήσαμε τότε σαν δημοτική αρχή ότι δύο οικόπεδα του Δήμου, δύο ιδιόκτητα οικόπεδα του δήμου που αποκτήθηκαν επί δικής μου δημαρχίας θα μπορούσαν στην τελική τους φάση, αφού εξαντλήσουμε τις επιχορηγήσεις, ίδιους πόρους, να πουλήσουμε αυτά τα οικόπεδα ή να τα νοικιάσουμε ή να τα επενδύσουμε, να μπορέσουμε να κτίσουμε το δημοτικό κατάστημα. Ήταν η τελευταία λύση και πια φεύγει αυτή η λύση γιατί η δημοτική αρχή βρήκε άλλους πόρους.
Τι εννοείται φεύγει;
Θα σας πω. Καταφέραμε σαν δημοτική αρχή να εισπράξουμε από την μεμονωμένη πράξη εφαρμογής του Goody’s να εισπράξουμε όλα τα λεφτά μπροστά. 555.000. Θα ξεκινήσουμε μ’ ένα κομμάτι απ’ αυτά. Θα ξεκινήσουμε τώρα, θα ρίξουμε τα μπετό. Δεν ξέρω πότε θα τελειώσουμε. Χτες ήμουνα στο Νομάρχη. Ζήτησα μια βοήθεια. Μία επιχορήγηση. Είναι ένα κοινωνικό κατάστημα, το ΚΑΠΗ, το ΚΕΠ και πιστεύω ότι η Νομαρχία θα ανταποκριθεί και σ’ αυτό το θέμα. Ξεκινάμε λοιπόν τα μπετό μας και θα δούμε. Ελπίζω να το κάνω γρήγορα και αυτός είναι ο στόχος, ν’ απαλλαγούμε και από τα ενοίκια.
Επειδή αναφερθήκατε στα δύο οικόπεδα, κατηγορηθήκατε ότι ξεπουλάτε τη δημόσια δημοτική περιουσία. Έχετε απομακρυνθεί από αυτή την ιδέα σήμερα; Δηλαδή, τα αφήνετε τα οικόπεδα; Παραμένουν στο Δήμο; Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Εγώ σας λέω ότι στο τέλος της θητείας μου όχι δύο οικόπεδα αλλά θα έχουμε και άλλα οικόπεδα ιδιόκτητα στο δήμο. Θυμηθείτε το αυτό και γράφτε το να με ρωτήσετε προεκλογικά του χρόνου. Θα δείτε ότι όχι μόνο δεν εκποιώ και δεν εκποίησα για να χαλάσω τα λεφτά κάπου που θα μπορούσα και στους δρόμους να τα χαλάσω και το αξίζουν οι άνθρωποι. . Λοιπόν τι θα τα έκανα τα λεφτά; Για πέστε μου. Θα τα έβαζα στην τσέπη μου; Συγκεκριμένοι ήταν οι λόγοι. Τεχνικό πρόγραμμα είχα κατεβάσει και ήθελα αυτά τα λεφτά να πάνε γι’ αυτούς τους λόγους. Όμως τώρα απομακρύνομαι από αυτή την ιστορία. Βρίσκω κάποιες άλλες λύσεις. Ίσως μια επένδυση διαφορετική. Ίσως μια αντιπαροχή. Ίσως κάτι άλλο. Πάντως δεν θα παραμείνουν έτσι. Θα πρέπει αυτά να αποδώσουν κάτι για το Δήμο. Εκεί είναι ο στόχος.
Για το λιμάνι πάλι. Από την αρχή της θητείας σας το βάλατε μπροστά. Ήταν η δημοτική σύμβουλος που σήμερα έχει ανεξαρτητοποιηθεί. Νομίζω ότι είχε αναλάβει το κομμάτι αυτό να το προωθήσει μέσα από τη δημοτική επιχείρηση, φτάνετε σχεδόν στην εκπνοή της δημοτικής σας αρχής και δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν θεωρείτε ότι έχετε κάποια ευθύνη γι’ αυτό;
Θα σας πως. Ποια είναι η ευθύνη θα την κρίνετε εσείς. Θα σας πω και εγώ το ιστορικό. Πραγματικά ξεκινήσαμε τότε σαν δημοτική επιχείρηση και έγιναν κάποιες ενέργειες οι οποίες ενέργειες σταμάτησαν γιατί απλά δεν είχαμε χερσαία ζώνη. Η χερσαία ζώνη ήταν απαραίτητη να την έχει στην διοίκηση και διαχείριση ο Δήμος Βάρης για να μπορεί να απαιτήσει το κονδύλιο που είχαμε προωθήσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης ένα εκατομμύριο ευρώ για την ανάπλαση του λιμανιού. Αυτό δεν προχώρησε γιατί βρήκαμε και άλλα εμπόδια. Βρήκαμε την κτηματική περιουσία του δημοσίου. Βρήκαμε χωρίς άδειες επεκτάσεις του λιμανιού. Ο μισός λιμενοβραχίονας είναι χωρίς άδεια. Βρήκαμε λοιπόν τα γραφεία τα οποία δεν είχαν άδειες. Όλα αυτά λοιπόν ξεκινήσαμε μετά την ανεξαρτητοποίηση της κυρίας Αργυροπούλου και το βάλαμε σε μια βάση. Ήρθε η επιτροπή, επανακαθορισμού αιγιαλού, έχουμε περάσει από την πρώτη φάση και πάμε στην ολομέλεια γιατί έγκαιρα η κυρία Αργυροπούλου τότε, είχαμε υποβάλει τα χαρτιά μας για να ενταχθούμε σ’ ένα αλιευτικό καταφύγιο στο Νόμο του 2001 περί αδειοδότησης κάποιων έργων που είχαν γίνει ας το πούμε αυθαίρετα. Αυτή την στιγμή είναι μία κατάσταση που είναι τα τουριστικά ακίνητα, είναι η ΚΕΔ, είμαστε χωρίς χερσαία ζώνη και σας είπα προηγουμένως ότι έχουμε 100.000 επιχορήγηση για την ενίσχυση του λιμενοβραχίονα και δεν μπορούμε να την κάνουμε γιατί θέλει άδεια και η άδεια πρέπει να βγει από την ΚΕΔ. Άρα θα πρέπει να ακολουθήσει ο επανακαθορισμός αιγιαλού. Και ξέρετε πολύ καλά, εγώ δεν τα ήξερα, τα μαθαίνω τώρα ότι ένας επανακαθορισμός αιγιαλού δεν είναι και τόσο εύκολο. Θέλει 50 υπογραφές από διάφορα υπουργεία. Λοιπόν δεν νομίζω ότι στα πλαίσια του όλου δήμου ότι έχω φταίξιμο. Στο ότι δεν πήγα ακριβώς σ’ αυτό το σημείο μπορεί να πει κάποιος ότι δεν εστίασε όπως σε όλα τα προβλήματα στο Χέρωμα, στο ρέμα, στην παραλία, κοιτάξαμε και αυτό. Είναι ένα θέμα που τραβάει. Τι να σας πω; Ξέρετε. Θέλει 50 υπογραφές.
Ακούγετε ότι, μπορεί να έχει φανεί και λίγο, δεν ήσασταν έτοιμοι να αναλάβετε τα καθήκοντα ενός δήμου, δηλαδή δεν είχατε κάνει μία προετοιμασία τέτοια ούτως ώστε να μπορείτε να λειτουργήσετε σαν δημοτική αρχή την επόμενη ημέρα. Τι λέτε γι’ αυτό;
Αυτό είναι ένα κολπάκι το οποίο διαδίδεται από κάποιους έντεχνα γιατί έχουν βρεθεί στην αδυναμία βλέποντας μία δημοτική αρχή όχι μόνο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα αλλά να τα αντιμετωπίζει σωστά. Από την πρώτη στιγμή αν θα δείτε τα γραπτά μας, προχωρήσαμε, κάναμε καταγραφές, προτείναμε 26 άτομα για μόνιμο προσωπικό, επανδρώνω τη δημοτική αστυνομία, και σας ενημερώνω ότι σε λίγες μέρες θα υπάρχει μια προκήρυξη για 7 άτομα. Έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα θέματα. Ανεξάρτητα αν βρήκαμε να μη το πω χάος, έτσι; Όλα αυτά που σας ανέφερα πριν πάρτε τον Δήμο Βάρης πριν απ’ τη θητεία τη δική μας και δείτε αν υπάρχουν έργα. Είπα του κου Αναστασίου προχθές για την παραλία, όταν έγινε αυτή η παραχώρηση το 2004, παραμονές των εκλογών, δέστε αν υπάρχει έστω και ένα έγγραφο για να κατοχυρώσει αυτό το πράγμα. Ούτε ένα έγγραφο δεν υπάρχει σ’ αυτά τα τρία χρόνια. Δείτε την αντιμετώπιση της πράξης εφαρμογής του Κόρμπι. Δεκαεννέα χρόνια καθυστερημένο. Δείτε το Γενικό Πολεοδομικό, το έχουμε προχωρήσει με μία φιλοσοφία. Η δική μας είναι διαφορετική. Εμείς μειώσαμε τους συντελεστές σ’ όλο το δήμο. Το ξέρετε αυτό. Δεν πήγαμε σε συντελεστές 0.8 και 0.1, έτσι; Έχουμε φτάσει σε συντελεστές 0.2 και δύο στρέμματα γιατί σεβόμαστε το περιβάλλον. Γιατί θέλουμε μια πόλη ανθρώπινη. Δεν θέλουμε μια πόλη τσιμέντο. Πηγαίνετε στο Δίλοφο να δείτε. Τρία μέτρα δρομάκια και δεκαέξι μέτρα πολυκατοικίες. Δεν είναι στη σφαίρα τη δική μας αυτό. Και τι δεν αντιμετωπίσαμε; Όλα αυτά που σας είπα πριν ψάξτε τα και δείτε τι είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή ή οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Δείτε. Καμία επαφή με τον κόσμο μέσα της Βάρης. Δείτε το. Ακόμα και την οδοποιία της Μηλαδέζας την περιβόητη και του ασυρμάτου την πλήρωσε η δημοτική αρχή η δική μας. Ακόμα και το κολυμβητήριο που εγκαινιάσανε προεκλογικά εγώ έδωσα ενάμισι εκατομμύριο, επί της θητείας δόθηκαν αυτά τα λεφτά. Ακόμα και η παιδική χαρά του Διλόφου 232.000, είχαν δοθεί μόνο 50.000. 182.000 δόθηκαν από την δημοτική αρχή τη δική μας. Τι θέλετε; Μπήκαμε μέσα σ’ ένα δήμο γνωρίζοντας τα προβλήματα. Έχω και το πρόγραμμα του 2002, έτσι; Μπορεί να μην είχαμε άτομα έμπειρα είχαμε όμως 3-4 δημοτικούς συμβούλους έμπειρους από την εποχή της αντιπολίτευσης που ζούμε εδώ στη Βάρη, έχουμε στο κόκαλό μας μέσα καλά τα προβλήματα της περιοχής. Δείτε τα σχολεία μας, της Βάρκιζας, πως αναμορφώνονται.
Ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμαρχε. Ένα τελευταίο. Είπατε για την καθαριότητα. Ο κόσμος που βλέπουμε, που συζητάμε έξω πιστεύει ότι το πρώτο χρόνο της θητείας της είχατε μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο θέμα της καθαριότητας, ότι έχετε χαλαρώσει και δεν έχετε την ίδια αντιμετώπιση σήμερα.
Λοιπόν, να πούμε λίγα και για την καθαριότητα γιατί και εκεί έχουμε παρεξηγηθεί. Πράγματι όταν πας σ’ ένα αντικείμενο, είσαι πιο ζωντανός, πιο φρέσκος. Στην πορεία μπορεί να κουραστείς, μπορεί ν’ αλλάξουν οι τακτικές μπορεί να περιμένεις κάτι που δεν σου ήρθε. Κάναμε μια κοιλιά. Όμως δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι φέτος η Βάρη ήταν από τις πιο καθαρές πόλεις τουλάχιστον στην περιοχή. Εγώ γυρίζω και στα Καλύβια, γυρίζω και στη Βούλα, γυρίζω όμως. Δεν γυρίζω κεντρικά. Γυρίζω, ψάχνω μέσα στα φυτά, να δω το κουτάκι, το χαρτάκι, όλα. Τα βλέπω εγώ αυτά τα πράγματα. Έχετε υπ’ όψη σας αν και δεν το ανέφερα πριν ότι δεν υπήρχε μηχανολογικός εξοπλισμός και βρήκαμε μια προμήθεια του Οδυσσέα 550.000 εγκλωβισμένη στα δικαστήρια. Σας λέω πραγματικά ότι αυτή τη στιγμή, μέχρι τέλος του Γενάρη θα έχουμε προσέξτε τρία απορριμματοφόρα καινούργια βαρέου τύπου.
Αυτά τα λέτε από το πρώτο χρόνο…
Τα λέω. Έχετε υπ’ όψη σας ότι τα δικαστήρια, ότι απεμπλακήκαμε από τα δικαστήρια, πήγαμε σε καινούργιους διαγωνισμούς, κατοχυρώσαμε τους διαγωνισμούς, δεν έχουμε ενστάσεις, τέλος Γενάρη θα έχουμε τρία απορριμματοφόρα καινούργια. Θα έχουμε το πλυντήριο των κάδων, θα έχουμε το τριαξονικό των κιβωτίων, θα έχουμε δύο ανατρεπόμενα δηλαδή θα έχουμε έναν μηχανολογικό εξοπλισμό περίπου δώδεκα καινούργια οχήματα. Παλεύουμε και μη το ξεχνάτε αυτό. Παλεύουμε με προσωπικό που σε σχέση με τη δυναμικότητα του δήμου μας 700 οικογένειες έχουν έρθει αυτή την τριετία καινούργιες. Παλεύουμε λοιπόν με ένα προσωπικό όπως θα δείτε της τάξεως των ατόμων που πάλευαν το 2006, με μειωμένο κόσμο τότε. Λοιπόν γιατί βλέπετε κάνουμε και ένα ισοζύγιο στα έσοδα με τα έξοδα.
Κύριε Δήμαρχε, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση πρώτα απ’ όλα και κατά δεύτερο εγώ κάνω πάντα πολιτικές ερωτήσεις. Δεν μπαίνω στα έργα. Χτες το βράδυ παρακολουθήσαμε μία τηλεοπτική συνομιλία και ήταν και η κυρία Φωτεινή Πιπιλή η οποία εδήλωνε με μεγάλο έτσι θάρρος ότι παρ’ όλο που είναι 22 χρόνια στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης υπηρετώντας, ότι η μεγαλύτερη διαφθορά γίνεται στους δήμους και ότι αν κάποιο υπουργείο τολμήσει να κάνει έναν έλεγχο στο δήμο αντιμετωπίζεται ως φασίστας κλπ. Εντωμεταξύ και ο συνήγορος του πολίτη λέει ότι από τα πλέον διεφθαρμένα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας είναι οι δήμοι. Θέλω να μου πείτε αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη και αν σας θίγει ως τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατ’ αρχήν η κυρία Πιπιλή θα πρέπει όταν μιλάει γι’ αυτά τα ζητήματα να μιλάει συγκεκριμένα, έτσι; Δεν μπορεί ας πούμε στα πλαίσια μιας διαπίστωσης να σπιλώνει όλους τους δήμους της χώρας. Εγώ δεν μπορώ να απολογηθώ για όλους τους δημάρχους, έτσι; Είναι δήμαρχοι οι οποίοι πραγματικά παλεύουν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, είναι δήμαρχοι οι οποίοι έφυγαν φτωχοί από την τοπική αυτοδιοίκηση και καταχρεωμένοι και είναι και δήμαρχοι οι οποίοι μπορεί να έχουν λύσει και το οικονομικό τους πρόβλημα. Αυτό δεν είναι δικό μου. Δεν μπορούμε να το βάλουμε σε γενικά πλαίσια. Μπορεί να υπάρχουν και δήμαρχοι που είναι μπλεγμένοι με την διαφθορά μπορεί να υπάρχουν και δήμαρχοι που πραγματικά αγωνίζονται. Εγώ ξέρω δημάρχους και παλιούς, τον Μαυροθαλασσίτη στο Αιγάλεω που κουβαλούσε πέτρες από το ποτάμι για να κάνει την παιδική χαρά. Δεν μπορώ να τον βάλω στην ίδια λογική με άλλους δημάρχους οι οποίοι εξυπηρετούν τους ημέτερους, δίνουν προμήθειες στους ημέτερους, έχουν κονδύλια, τα ακούτε αυτά τα πράγματα. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπάρχει διαφθορά αλλά δεν αποκλείω ότι υπάρχουν και δήμαρχοι που αγωνίζονται. Υπάρχουν δήμαρχοι εδώ στην περιοχή μας, ο δήμαρχος του Ελληνικού που παλεύει για τις παραλίες, η δημοτική αρχή η δική μας για θέματα που δεν είναι ούτε διαφθορά απλά απευθύνονται στον κόσμο όλο. Δεν μπορώ να σας αποκλείσω κάτι αλλά δεν έχω και κάτι συγκεκριμένο.
Μια δεύτερη ερώτηση. Πάρα πολλοί δήμαρχοι και δεν ξέρω αν το επικαλείστε και εσείς λένε ότι επειδή η κυβέρνηση είναι ενάντια στις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις έχουμε μία κόντρα και δεν μπορούμε να κάνουμε έργο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Εσείς είχατε τέτοια προβλήματα κατά τη διάρκεια της θητείας σας με κυβερνητικούς παράγοντες ή με άλλους παράγοντες, Νομαρχίας κλπ και εάν ευελπιστείτε ότι η αλλαγή τώρα με τις εκλογές που πιθανολογείται θα σας λύσει κάποια προβλήματά σας;
Κοιτάξτε. Εγώ όταν εκλέχτηκα δήμαρχος άφησα την κομματική μου πολιτική μου ιδεολογία έξω από την πόρτα του δημαρχείου. Και πάλεψα πραγματικά και παλεύω για τα συμφέροντα του δήμου. Πήγα σε Υπουργεία, πήγα σε Νομαρχίες, πήγα σε πολιτευτές. Αντιμετωπίστηκα από μία νοοτροπία μπορώ να πω φασιστική μέχρι μια νοοτροπία δημοκρατική με παράγοντες που μπορεί να τους θεωρεί κάποιος όταν τους βάλεις σ’ ένα τσουβάλι, ίδιους. Δεν μπορώ να μην εξάρω το θάρρος και την εντιμότητα του Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών του κυρίου Γεωργιάδη του Πάτροκλου, δεν μπορώ να μην εξάρω και θα το δείτε και στο μέλλον, ας μην έχω πάρει και έργα τη βοήθεια, έστω και την ηθική βοήθεια του Νομάρχη μας. Δεν μπορώ να μην κατακρίνω τη συμπεριφορά του Βερναρδάκη …. ο οποίος μπαίνοντας μέσα μου είπε ποιος σε στήριξε στις εκλογές ή του Μιχαλολιάκου, του υφυπουργού άμυνας. Έχω αντιμετωπιστεί διαφορετικά πολιτικά από βουλευτές της Αττικής. Εν κατακλείδι το είπα και πριν ότι η βοήθεια που είχα δεν ήταν η αναμενόμενη. Όταν εγώ έκανα πρώτος αίτημα για οικολογικό λεωφορείο και δεν πήρα κανένα και διπλανοί δήμοι πήραν από δύο και τρία είναι μια άλλη αντιμετώπιση. Όμως δεν φταίω εγώ σαν δήμαρχος. Μπορεί να φταίει η πολιτική μου τοποθέτηση, η ιδεολογία μου. Όμως εγώ την άφησα έξω. Ξέρετε πολύ καλά ότι στις εκλογές κατακρίθηκα και μοιράστηκε έντυπο που με θεώρησε δυνάστη, έτσι; Από κόμμα της αριστεράς. Την άφησα έξω. Όμως η αντιμετώπιση που είχα από στελέχη δεν ήταν η πρέπουσα για μένα. Αν πάρουμε σαν αναφορά το Δήμο Βάρης που 55% είναι Νέα Δημοκρατία. Τώρα εγώ δεν γνώρισα άλλη κυβέρνηση, γνώρισα μία. Στην πορεία θα τα πούμε και αν αλλάξει κυβέρνηση θα δούμε την αντιμετώπιση.
Θα κάνω μια κατάχρηση και θα πάω τώρα στα έργα κατά παρέκκλιση της τακτικής μου. Από πολύ παλιά κουβεντιαζόταν το θέμα το νεκροταφείου το οποίο δεν βλέπω να το θίγει κανένας δήμαρχος εδώ στην περιοχή για μία περιοχή πάνω από την Σχολή Ευελπίδων νομίζω εκεί, από έναν ενιαίο σύνδεσμο κλπ. Αυτό έχει παραμείνει νεκρό. Ξέρετε τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση; Έχει χαθεί αυτή η πρόταση, αυτή η ιδέα;
Κοιτάξτε στο Γενικό Πολεοδομικό εμείς οριοθετήσαμε δύο τοποθεσίες για το καινούργιο νεκροταφείο. Το ένα, λογικό είναι, στο Νεκροταφείο της Βούλας και το άλλο λογικότατο στο Νεκροταφείο της Βουλιαγμένης. Και επιλέξαμε αυτές τις τοποθεσίες ακριβώς επειδή ήταν κάποια νεκροταφεία και δεν είμαστε εμείς υπέρ της αποκέντρωσης. Εμείς είμαστε της λογικής ότι αυτός ο χώρος, μπορούν να γίνουν δύο νεκροταφεία των δύο δήμων ή τρία των τριών δήμων. Όχι κοινό. Δεν ξέρω τι θα γίνει στην εξέλιξή του. Ήδη χθες που πήγα στην Νομαρχία όπως σας είπα πριν είχαμε μια επαφή με την Διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας και ζητήσαμε έναν χώρο δίπλα στο νεκροταφείο της Βουλιαγμένης. Είναι μια διαδικασία μεγάλη. Πρέπει να περάσει πρώτα απ’ το Δασαρχείο, τι καθεστώς επικρατεί. Πρέπει να υπάρχει μια έγκριση από τον περιφερειάρχη. Η άποψη της Νομαρχίας είναι θετική. Εγώ τους εξήγησα ότι προχθές έθαψα κάποιον δημότη μας στην Γλυφάδα. Έχουμε πιάσει ακόμα και τους διαδρόμους και φοβούμενος κάτι το πιο συγκλονιστικό, το φοβόμαστε όλοι, και οι κάτοικοι πρέπει να μας κατανοήσουν γιατί δεν λέω για έναν τάφο ο οποίος είναι από το ’80 και είναι περιποιημένος, λέω για τάφους που είναι από το ’80 και είναι εγκαταλελειμμένοι και δεν έχει πατήσει κανείς 20 χρόνια εκεί. Βέβαια είναι σκληρό λίγο αλλά θα προχωρήσουμε και σ’ αυτό το μέτρο. Δηλαδή θα ξεκαθαρίσουμε το νεκροταφείο. Ήδη ετοιμάζεται η μία τροποποίηση. Ήδη αυτή την στιγμή αν θα πάτε θα δείτε ότι δεν υπάρχει πιο καθαρό νεκροταφείο στην περιοχή όλη. Πηγαίνετε αν θέλετε. Κάντε μια επίσκεψη. Δηλαδή ο δήμαρχος έχει πάει έξι-επτά φορές τον τελευταίο καιρό και πηγαίνετε να δείτε μέσα, όχι στην κεντρική είσοδο, στα πλαϊνά και στις γωνίες, να δείτε την καθαριότητα που υπάρχει. Λοιπόν και αυτό το θέμα το έχουμε αντιμετωπίσει. Πιστεύω ότι το νεκροταφείο πρέπει να φύγει από τον οικιστικό ιστό και να πάει σε μια περιοχή απομακρυσμένη. Οι περιοχές στην Βάρη δεν υπάρχουν. Εμείς δεν έχουμε Β’ Ζώνη Υμηττού. Στην Α’ Ζώνη απαγορεύεται. Στην Α’ Ζώνη είναι και το νεκροταφείο της Βούλας, αν δεν κάνω λάθος και μάλιστα έχει τεθεί και μία ένσταση για το Γενικό Πολεοδομικό από το Σύλλογο του Χερώματος και πιστεύω ότι θα γίνει δεκτή στην διαδικασία των ενστάσεων και θα οριοθετήσουμε εκεί. Τώρα από εκεί και πέρα δεν είναι και θέμα δικό μας. Πρέπει και η Πολιτεία να βοηθήσει σ’ αυτό το θέμα, να βρεθεί λύση.
Και ένα τελευταίο. Επειδή σας θεωρώ πολύ τολμηρό Δήμαρχο και προχωράτε σε ριζοσπαστικές λύσεις, θα πω για τα σκουπίδια. Στη Ζυρίχη υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών μέσα στο κέντρο της πόλης. Έχετε σκεφτεί εσείς να δώσετε για την πόλη της Βάρης μία λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τα σκουπίδια και να βγείτε και πρωτοπόρος;
Ξέρετε ότι το ζήτημα των σκουπιδιών δεν είναι απλό θέμα. Όμως σας λέω ότι από την αρχή, από το 2007 με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, τον κύριο Μιγιάκη, ο οποίος διαχειρίζεται ανακυκλώσιμα υλικά έχουν δοθεί αυτές οι προτάσεις, δεν έχουν προχωρήσει. Μεθαύριο έχει νομίζω και ένα σεμινάριο της διαχείρισης των σκουπιδιών από την Σουηδική Πρεσβεία. Θα παραβρεθούμε και εκεί. Το κοιτάμε το θέμα. Έχουμε προτάσεις, το οποίο μπορεί να γίνει για κάθε δήμο, απλά χρειάζονται τέσσερα στρέμματα. Το ξέρουμε αυτό και να γίνεται διαλογή στην πηγή. . Πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει πάνω σ’ αυτό. Η ίδια η πολιτεία πολλές φορές φάσκει και αντιφάσκει. Να τα κάψουμε, να τα ανακυκλώσουμε, να τα πάμε εδώ να τα πάμε εκεί. Λύσεις πρόχειρες. Η λύση ας πούμε της Κερατέας ή του Γραμματικού είναι λύση για 20 χρόνια. Μετά τι θα κάνουμε; Θα μεταθέσουμε το πρόβλημα στην άλλη γενιά; Πρέπει να βρεθεί λύση τώρα. Αφού λέτε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην Ευρώπη γιατί δεν εφαρμόζουν αυτά; Να κάνω εγώ την ερώτηση. Γιατί η πολιτεία δεν παίρνει την εμπειρία; Να πάει και να πει, θα κάνουμε αυτό στην Ελλάδα. Και δεν ξέρω αν μπορώ εγώ να το κάνω. Αν μου επιτρέπεται να το κάνω. Δεν το ξέρω το νομικό πλαίσιο. Θα το δούμε αυτό. Πάντως έχω τον κατάλληλο άνθρωπο ο οποίος έχει δώσει και δείγματα, έχει απλωθεί και σε δήμους και ο άνθρωπος αυτός δωρεάν προσφέρει αυτό το πράγμα για το Δήμο Βάρης. Θέλουμε έναν χώρο, πρέπει να γίνει και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Πάντα τρομάζει κάτι, το νεκροταφείο, το σκουπίδι, όλα αυτά. Θα δούμε στην πορεία. Δεν ξέρω. Είναι θέματα μεγάλα. Έχουμε μπει σε όλα τα θέματα όμως δεν μπορούν να λυθούν όλα. Εγώ κατάλαβα ότι στην πρώτη θητεία δεν λύνονται όλα γι’ αυτό πάω και στην δεύτερη θητεία μου …με εκλογή από την πρώτη Κυριακή.
Κύριε Δήμαρχε, η συνεργασία του Δήμου μας με τους διάφορους μαζικούς φορείς και εξωραϊστικούς και αθλητικούς κλπ σε ποιο επίπεδο βρίσκεται και αν είστε ικανοποιημένος και από τη συμπεριφορά και των συλλόγων προς εσάς.
Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Κάποτε είχε ξεκινήσει
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009
Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Βάρης Παναγιώτη Καπετανέα
Βάρη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου