Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ανθούσα, Γέρακας, Γλυκά Νερά κινδυνεύουν από πλημμύρες

Περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που σάρωσε τη Βορειοανατολική Αττική, είναι οι περιοχές που βρίσκονται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πεντέλης ή κοντά σε αυτούς.

Η Ανθούσα, ο Γέρακας, τα Βριλήσσια και τα Γλυκά Νερά εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα για πλημμύρες σε σχέση με την πυρόπληκτη Νέα Μάκρη, το Ζούμπερι και τον Μαραθώνα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευθύμιος Λέκκας, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποίησε η επιστημονική του ομάδα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η εν λόγω εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι στον Γέρακα, στην Ανθούσα και στην Πεντέλη τα εδάφη αποτελούνται από σχιστόλιθους, με αποτέλεσμα το νερό να απορρέει και να σχηματίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις.

Επίσης, στις περιοχές αυτές, όπως και στα Γλυκά Νερά, καταλήγουν ρέματα που ξεκινούν από το βουνό, αρκετά εκ των οποίων έχουν «μπαζωθεί» στο πλαίσιο της πυκνής δόμησης που τις χαρακτηρίζει. Τα στοιχεία αυτά προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον... Αντίθετα, στις περιοχές του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης ή και του Πικερμίου εντοπίζονται ανθρακικά πετρώματα, τα οποία απορροφούν το νερό και δεν έχουν μεγάλες απορροές.

Οι έρευνες στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν με οδηγό τις πυρκαγιές της Ηλείας και της Πάρνηθας και βάσει διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν για τη Βορειοανατολική Αττική κατά τις δεκαετίες 80 και 90.

«Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται άμεσα η λήψη μέτρων», επισημαίνει ο κ. Λέκκας. «Κάποια εξ αυτών θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, ενώ άλλα έχουν ορίζοντα πενταετίας», εξηγεί. «Αμέσως θα πρέπει να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, δηλαδή καμένοι κορμοί να τοποθετηθούν στο έδαφος, μικρά φράγματα να στηθούν σε ρυάκια και κοίτες ποταμών, να στηθούν πλέγματα από κλαδιά και φράγματα από λιθοριπή. Στα μακροπρόθεσμα έργα περιλαμβάνεται η δενδροφύτευση και η παρακολούθηση των καμένων περιοχών. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς διαπιστώσαμε ότι στις περιοχές που είχαν αναδασωθεί και ξανακάηκαν είχαν γίνει τεράστια λάθη, τόσο που μπορούμε να μιλάμε για εγκληματική αμέλεια», σημειώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει πως τα έργα θα πρέπει να γίνουν ύστερα από εξειδικευμένη μελέτη, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας. «Το πού θα γίνουν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα εξαρτάται από την κλίση του εδάφους, το πέτρωμα και τη φύση της υδρολογικής λεκάνης που θέλουμε να προστατεύσουμε», λέει.

Βάσει της έρευνας που πραγματοποίησαν ο κ. Λέκκας και οι συνεργάτες του, άμεσα έργα κατά των πλημμυρών και των διαβρώσεων θα πρέπει να γίνουν μεταξύ άλλων στη Βόρεια Πεντέλη, στη Νέα Πεντέλη, στο Γραμματικό, στον Βαρνάβα και στη λίμνη του Μαραθώνα. Εκεί θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στη φάση της αναδάσωσης. «Αντίθετα, στις περιοχές της Κεντρικής Πεντέλης, της Σταμάτας, του Αγίου Στεφάνου, του Μαραθώνα, στο Ανω και Κάτω Σούλι η αναδάσωση δεν θα έχει κανένα νόημα επειδή δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί εδαφικός μανδύας που θα στηρίξει τα δέντρα. Τα αντιπλημμυρικά δεν χρειάζονται γιατί τα ανθρακικά πετρώματα απορροφούν το νερό».

Οπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, «έχει γίνει πάρα πολύς λόγος για τη ζημιά που υπέστη το λεκανοπέδιο στο οποίο ζει τόσος πληθυσμός, όμως στην πραγματικότητα δεν έχουμε καθόλου, μα καθόλου, συνειδητοποιήσει, ούτε ως Πολιτεία ούτε ως άτομα, το τι μας περιμένει. Στην πυρκαγιά της Πάρνηθας είχα πει ότι βρισκόμαστε στο χείλος ενός περιβαλλοντικού κρημνού, τώρα πια είμαστε μέσα στον κρημνό...».


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york