Τα παθήματα από τις καταστροφικές φωτιές του 2007 δεν έγιναν μαθήματα για τις φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική του 2009. Τα ίδια 10 λάθη επαναλήφθηκαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα για ακόμη μία φορά την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων πρασίνου.
1. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Γραμματικό μπορούσε να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Για ακόμη μία φορά η Πυροσβεστική αγνόησε τη διαβάθμιση επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνέπεια η φωτιά να υποτιμηθεί και να φτάσει μέχρι την Παλλήνη. Και στις πυρκαγιές της Ηλείας η διαβάθμιση αγνοήθηκε, μετατρέποντας τις φλόγες σε φονική παγίδα.
2. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κατάφεραν ούτε φέτος να... «μιλήσουν» μεταξύ τους και να οργανωθούν. Η μόνη διαφορά; Οτι το 2007 τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα κατευθύνονταν με βάση τα... αιτήματα υπουργών και βουλευτών, φέτος με συντονισμό το live πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών.
3. Εναγώνιες ήταν οι δηλώσεις τοπικών αρχών και εθελοντών για το καθάρισμα του δάσους από ξερόχορτα και νεκρούς κορμούς. Για ακόμη μία χρονιά η αποδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας δεν άφησε τους ειδικούς να διαχειριστούν σωστά το δάσος...
4. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν φρόντισε να εκπαιδεύσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην κατάσβεση των πυρκαγιών του δάσους.
5. Και το 2007 η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια εξειδικευμένων δασοκομάντος από το εξωτερικό. Κι όμως, Σώμα 500 αερομεταφερόμενων δασοκομάντος διέθετε η χώρα κατά το διάστημα 1993-1998, αλλά διαλύθηκε εν μία νυκτί. Μετά το 2007 η πολιτεία δεν φρόντισε την επανασύσταση του Σώματος.
6. Ενώ το 2008 το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ψήφισε νόμο για τη σύσταση εθελοντικής δύναμης εφέδρων ταχείας ανάπτυξης στις έκτακτες ανάγκες, η κυβέρνηση δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να ενεργοποιήσει και να εφαρμόσει τον νόμο. Ακόμη και το αραχνιασμένο σχέδιο «Ξενοκράτης» έμεινε για ακόμη μία φορά μόνο στα χαρτιά.
7. Κάθε προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για καθαρισμό οδηγούσε σε... μήνυση από το Δασαρχείο. Πόσο χρήσιμη είναι η γνώση των τοπικών αρχών φάνηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης: όπως δύο χρόνια πριν, οι πυροσβέστες δεν ήξεραν τα σημεία όπου έπρεπε να επιχειρήσουν και χρειάζονταν τον τοπικό άρχοντα ως «οδηγό» για να φτάσουν στο μέτωπο.
8. Στην Ελλάδα του 2007 δασολόγιο και δασικοί χάρτες δεν υπήρχαν. Ούτε οι φονικές πυρκαγιές και η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων πρασίνου τότε δεν συγκίνησαν τους αρμοδίους, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισής τους. Με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές του 2009 να ανοίγουν την όρεξη των επίδοξων καταπατητών σε περιοχές φιλέτα.
9. Ακόμη και ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι «οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους». Ούτε μία λέξη δεν βρήκε να πει ο πρωθυπουργός για τα χιλιάδες στρέμματα πρασίνου που καίγονταν μερόνυχτα στην Αττική. Αντίστοιχου περιεχομένου ήταν οι δηλώσεις του και το 2007.
10. Η πολιτεία δεν φρόντισε να «εκμεταλλευτεί» την ευαισθησία και τη δυναμική που προέκυψε μετά τις πυρκαγιές του 2007 στους πολίτες της χώρας. Δεν αξιοποίησε τους εθελοντές, δεν φρόντισε να καλλιεργήσει το οικολογικό πνεύμα, με αποτέλεσμα να περιμένουν όλοι να δράσουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΝΙΑΣ, Πύραρχος, Μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών
Αδικαιολόγητοι
Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν. Κάπως έτσι απάντησε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στις εκκλήσεις των κατοίκων του λεκανοπεδίου που έβλεπαν τις περιουσίες τους, αλλά και τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση να καίγονται και τον κρατικό μηχανισμό αδύναμο να τους προστατεύσει.
Εκείνη τη νύχτα, ο μηχανισμός καταστολής είχε να αντιμετωπίσει μία μόνο φωτιά, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό. Είχε επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρει στο Σέσι Γραμματικού, όπου ξεκίνησε η φωτιά, πολύ μεγάλες επίγειες δυνάμεις από την υπόλοιπη Αττική που με σωστή ανάπτυξη και καθοδήγηση θα έθεταν σίγουρα πολύ σύντομα σε έλεγχο τη φωτιά.
Επιπλέον «σύμμαχος» ήταν οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας που σε καμιά περίπτωση δεν υπερέβαιναν τους 23-25 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι άνεμοι που είχαν κοπάσει και είχαν ταχύτητα 19 χ.α.ώ. στις 9.20 το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το μεσημέρι έτρεχαν με 44 χ.α.ώ. Το Σάββατο το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στην Αττική -κατά τον γνωστό αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό σχεδιασμό- από όλη την Ελλάδα, οι οποίες δυστυχώς δεν μπόρεσαν να προσφέρουν για άλλη μια φορά ουσιαστικό έργο. Το ίδιο και πολλές εθελοντικές οργανώσεις, πολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν, όπως και οι δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήταν ασυντόνιστες και χωρίς καμιά καθοδήγηση... Τα δε εναέρια μέσα ζητήθηκαν να επέμβουν καθυστερημένα.
Ολα τα μέσα και όλες οι δυνάμεις φάνταζαν ελάχιστα μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί. Οι ευθύνες της Πολιτείας σε πολύ ψηλό επίπεδο είναι για άλλη μια φορά τεράστιες, αφού αποδεδείχθηκε στην πράξη ότι τίποτα δεν διδαχθήκαμε από το 2007.
Ηταν απλά θέμα χρόνου. Οπως είναι θέμα χρόνου και η επόμενη καταστροφή, αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού εθνικού ζητήματος που λέγεται δασικές πυρκαγιές.
Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι είναι ένα τεράστιο χρέος της, που έχει να κάνει με την οικονομία, την ποιότητα της ζωής μας, που έχει να κάνει τελικά με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε εμείς και θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας...
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
Τα 10 παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα
Αν. Αττικής Διάφορα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου