Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Άρθρο Δημάρχου Αγ. Στεφάνου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Η μετάβαση από το «παλαιό» στο «αναγκαίο»


Μεταρρύθμιση με ρίσκο, Όχι με συναλλαγή

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ κράτος!» είναι η κοινή διαπίστωση των πολιτών. Έχουμε ένα σαθρό διοικητικό οικοδόμημα, που χρειάζεται άμεσες, ριζοσπαστικές αλλαγές αναδιοργάνωσης των δομών του, ανεξαρτήτως των δυσλειτουργιών και «αντιστάσεων», που θα προβάλει το «σύστημα» αλλά και του πολιτικού κόστους που, τις περισσότερες φορές, ήταν η κύρια αιτία της κακοδαιμονίας μας.

Στόχος πρέπει να είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η πλήρης εφαρμογή της πληροφορικής για να υπάρξει Διαφάνεια και για να «μπολιαστεί», επιτέλους, ο απαρχαιωμένος κρατικός μηχανισμός με πρωτοποριακές ιδέες.

Η μετάβαση από το «παλαιό» στο «αναγκαίο» έχει προθεσμία. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα, στους επόμενους έξι μήνες!

Αυτά που πρέπει να γίνουν, για να πάψει το Κράτος να είναι σε αποσάθρωση, είναι πολλά. Από την περιγραφή των προβλημάτων, που υπάρχουν, μέχρι την διοικητική διάρθρωση της χώρας.

Πρέπει όλοι να ενστερνιστούμε την άποψη ότι, σήμερα χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις μεγάλης εμβέλειας και αποφάσεις με ρίσκο. Επιβάλλονται αλλαγές και η Πολιτεία θα πρέπει να τις προχωρήσει, αναλαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος.

Στην κορυφή της ατζέντας των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων πρέπει να βρίσκονται τα θέματα της Διαφάνειας και της καταπολέμησης του μαύρου πολιτικού χρήματος, μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της αναδιάρθρωσης του διοικητικού χάρτη της χώρας, με την εφαρμογή του «Καποδίστρια ΙΙ» και του αιρετού περιφερειάρχη.

Η νέα αρχιτεκτονική της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να έχουν σαν στόχο την επιβολή, της «απόλυτης και μόνιμης αξιοκρατίας μέσα και έξω από το Δημόσιο». Όμως, η ισορροπία στη συνταγή μιας «πολιτικής αρχών και αξιών» και η αξιοκρατία οφείλει να σταματά εκεί που αρχίζει η ευαισθησία απέναντι σε οικονομικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, σε περίπου ένα χρόνο και πάντως πριν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, ο διοικητικός χάρτης της Ελλάδας θα είναι εντελώς διαφορετικός.

Αυτό σημαίνει ότι, οι Δήμοι από 1.034 που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε 380-430 και οι περιφέρειες της χώρας, αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός τους, θα αποτελέσουν αυτοδιοικητικές μονάδες καθώς οι περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια θα εκλέγονται με άμεση και μυστική ψηφοφορία.

Μέχρι σήμερα και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει αυτή την «καυτή πατάτα» της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε αφήσει το όλο εγχείρημα στην ΚΕΔΚΕ, που κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Για τη νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση οφείλουμε να υιοθετήσουμε την άποψη ότι, βασική προϋπόθεση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης των ΟΤΑ είναι η δημιουργία «Ισχυρών Δήμων», που αποτελούν το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Για να επιτευχθεί άμεσα αυτό θα πρέπει:

1. Να υιοθετηθεί, με τις όποιες βελτιώσεις της, η υπάρχουσα μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να την αποδεχτεί ως βάση για την χωροταξική ανακατανομή των Δήμων και να αποκλειστούν απολύτως τα κομματικά ή μικροπολιτικά κριτήρια των συνενώσεων, που θα ναρκοθετήσουν την όλη διαδικασία.
2. Να υπάρξει στόχευση για την «ενδοδημοτική αποκέντρωση», που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της μεταρρύθμισης. Και αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι, «μετά τον “Καποδίστρια 2”, οι Δήμαρχοι καθίστανται πολιτικά πανίσχυροι αλλά θεσμικά θα πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος τους με την αντίστοιχη ενίσχυση των διαμερισματικών συμβουλίων που θα απαρτίζουν τους νέους δήμους».
3. Η αναδιάρθρωση του Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές όπως:
1. Για κάθε αρμοδιότητα, που θα μεταφέρεται στους ΟΤΑ, πρέπει να μεταφέρονται εκ των προτέρων οι κοστολογημένοι πόροι, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
2. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υποστήριξης των νέων ΟΤΑ, να χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και να αξιοποιεί τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.
3. Φορολογική αποκέντρωση, χωρίς την επιβολή νέων φόρων.
4. Επειδή τα μεγάλα σχήματα υποχρεωτικά θέτουν ζήτημα κατάργησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μεταφοράς ενός μέρους των αρμοδιοτήτων της στην αιρετή Περιφέρεια και ενός μεγάλου μέρους στους Δήμους, δεν είναι δυνατόν ένας Δήμος σε τοπίο 400 Δήμων, να μην έχει Πολεοδομία, Διεύθυνση Γεωργίας, Τοπογραφική Υπηρεσία κλπ.
5. Να υιοθετηθεί ένα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές, μετά και την κατάργηση του 42%.
6. Να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες με πολιτικούς όρους για την αναγκαιότητα των συνενώσεων και, με την εμπειρία του Καποδίστρια Ι, να τακτοποιηθούν τα οικονομικά των Δήμων. Σήμερα, οι Πολίτες δεν θα επιτρέψουν την ανατροπή μιας δίκαιης μεταρρύθμισης, με δεδομένο ότι, όλοι έχουμε αποδεχθεί την αναγκαιότητα της.
7. Να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των Περιφερειών και να διατηρηθούν οι υφιστάμενες (13 τον αριθμό),
με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα μετατραπούν σε Μητροπολιτικές Διοικήσεις.

Σήμερα, λοιπόν, πρέπει να αποφασίσουμε τι χαρακτήρα θέλουμε να έχει η Κοινωνία μας και ποιος θα είναι ο ρόλος της στη σύγχρονη πραγματικότητα. Θα είναι πρωταγωνιστικός ή όχι;

Ως Αυτοδιοίκηση, πρέπει να συμμαχήσουμε με τις δυνάμεις της προόδου, ώστε να αναδείξουμε έναν διαφορετικό δρόμο για τη χώρα μας. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας και να πάμε με θάρρος σε μια συμμαχία με την κοινωνία, να πούμε στους Δημότες μας τι εμείς έχουμε και μπορούμε να τους δώσουμε.

Εμείς, με συνέπεια, θα βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία και θα παλεύουμε με σύστημα, να ισχυροποιούμε διαρκώς το θεσμό. Γιατί έχουμε φθάσει σε μια κόκκινη γραμμή. Γιατί την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσουν αυτοί, που δεν ευθύνονται για τη δημιουργία της.

Παναγιώτης Βορριάς

Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου

Πηγές:
1. Το ΒΗΜΑ της Κυριακής (1/11/2009)
2. Αποφάσεις ΚΕΔΚΕ για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york