Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Οι μπανάνες θα αντικαταστήσουν τις πατάτες;

Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να καταστήσει τις μπανάνες βασική τροφή για εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Διεθνή Αγροτική Έρευνα (CGIAR).

Η CGIAR διεξήγαγε την έρευνα, που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε 22 κύρια αγροτικά προϊόντα, μετά από αίτημα της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια Τροφίμων.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία αυξάνεται όλο κι περισσότερο, οι άνθρωποι σταδιακά θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η παραγωγή καλαμποκιού, ρυζιού και σιταριού, που αποτελούν βασικά προϊόντα διατροφής, θα μειωθεί σημαντικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν και την πατάτα, που καλλιεργείται σε ψυχρότερα κλίματα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι αλλαγές αυτές «δίνουν την ευκαιρία για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών μπανάνας σε μεγαλύτερα υψόμετρα», ακόμα και σε εκτάσεις που σήμερα καλλιεργούνται πατάτες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Δρ. Philip Thornton, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι «αν και η καλλιέργεια της μπανάνας επίσης καθορίζεται από περιοριστικούς παράγοντες, ο φρούτο αυτό θα μπορούσε σε πολλές περιοχές να υποκαταστήσει την πατάτα».

«Δεν είναι υποχρεωτικό, όμως σε περιοχές με σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας οι μπανάνες αποτελούν μια καλή εναλλακτική την οποία οι καλλιεργητές θα έπρεπε να εξετάσουν», προσέθεσε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ:econews.gr

real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york