Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝOΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ: ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

117

ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το ζήτημα της αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Ωρωπού είναι εξαιρετικά σύνθετο και δεν επαρκεί μια απλή απαρίθμηση μέσων και ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να εγκριθεί η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες προκειμένου οι τελευταίοι να αναλάβουν μέρος του έργου που απαιτείται.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος ήρθε απροετοίμαστος να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα της καθαριότητας των χωριών του Δήμου Ωρωπού και για μια ακόμη φορά θεωρεί ότι με αποσπασματικές παρεμβάσεις που ελλοχεύουν και τον κίνδυνο έκπτωσης σε αδιαφανείς διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις μπορεί να κρύψει το υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο Δήμος δεν επαρκούν για να λειτουργεί άρτια το σύστημ,α αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλά αυτή και μόνο η διαπίστωση δεν επαρκεί για να προχωρήσουμε σε a priori αναθέσεις έργων.

Θεωρούμε ότι προτού προχωρήσουμε ως Δήμος σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάθεσης σε ιδιώτες του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας του Δήμου πρέπει να αποφασίσουμε τα εξής:

  1. Λεπτομερής καταγραφή των πραγματικών αναγκών για κάθε μήνα του έτους ξεχωριστά.
  2. Καταγραφή των συγκεκριμένων έργων που μπορούν να διατεθούν σε ιδιώτες και των έργων που θα παραμείνουν αρμοδιότητα του Δήμου και του μόνιμου προσωπικού που διαθέτει ο Δήμος.
  3. Εκτίμηση κόστους ανάθεσης του έργου σε ιδιώτες.
  4. Εκτίμηση ικανότητας του Δήμου να ανταποκρίνεται σε μόνιμη βάση στις οικονομικές απαιτήσεις που θα έχει ενδεχόμενη ανάθεση σε ιδιώτες του έργου.
  5. Κατάθεση συνολικού πλάνου, συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και σχεδίου οικονομοτεχνικής μελέτης για την εναρμόνιση του Δήμου με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές, επιστημονικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων με έμφαση στις μεθόδους ανακύκλωσης όπου και παρατηρείται σημαντική υστέρηση σε ότι αφορά την υιοθέτησή τους στον Δήμο μας.

Κατά τη γνώμη μας δεν αρκεί η ανάγνωση των δυνατοτήτων που προσφέρει στους Δήμους σήμερα το νομικό πλαίσιο της χώρας για να υιοθετήσουμε άκριτα την ανάθεση του ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία έργου της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες. Επίσης ο Δήμαρχος δεν ξεκαθαρίζει στην εισήγησή του εάν σκοπεύει να αναθέσει εξ ολοκλήρου την καθαριότητα του Δήμου σε ιδιώτες ή εάν σχεδιάζει την ενοικίαση εργαζομένων από συγκεκριμένες εταιρίες οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα μέσα του Δήμου και θα λειτουργούν συμπληρωματικά και βοηθητικά στο υπάρχον προσωπικό.

Η απλή διαπίστωση των προβλημάτων δεν επιφέρει λύσεις, αντίθετα δημιουργεί πολλές σκιές σχετικά με τη διαφάνεια στη διαχείριση των προβλημάτων, σκιές που αδικούν τόσο τον ίδιο τον Δήμαρχο όσο και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

Για τους λόγους αυτούς η εισήγηση του Δημάρχου για την σύναψη συμβάσεων αποκομιδής απορριμμάτων δεν έγινε αποδεκτή από την ΔΗΣΩ.

Βαρνάβα Ελένη

Δημοτική Συμβουλος Ωρωπου

Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york