Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

|

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

119 Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, με θέμα την ρύπανση με νικέλιο κι άλλα βαρέα μέταλλα στην λίμνη Μαραθώνα.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής επισημαίνει :

­«Στις αρχές του Καλοκαιριού, στην τελευταία συνάντηση φορέων στο υπουργείο Περιβάλλοντος στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στην Αττική, ανακοινώθηκε από τους μελετητές ότι εντοπίστηκε στη λίμνη Μαραθώνα που υδροδοτεί την Αττική, ρύπανση με νικέλιο κι άλλα βαρέα μέταλλα. Συγκεκριμένα, οι μελετητές της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσαν ότι η ρύπανση οφείλεται «στην πρόδρομη πίεση από τις μεταφερόμενες ποσότητες νερού από τον ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα Οινοφύτων-Βοιωτίας (Ασωπός)». Δηλαδή, η ρύπανση που προκλήθηκε στον Ασωπό μεταφέρεται υπογείως μέσω του νερού και μπορεί να φτάσει πλέον στις βρύσες των κατοίκων της Αττικής. Παράλληλα, εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε στο δίκτυο του Ωρωπού, ύστερα και από ιδιωτική μέτρηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο. Στο νερό του δικτύου ύδρευσης εντοπίστηκαν 8 μg/l εξασθενούς χρωμίου καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων με το ιδιωτικό εργαστήριο να αποφαίνεται στα συμπεράσματά του ότι το νερό είναι ακατάλληλο για την ύδρευση. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η ρύπανση από τις βιομηχανίες στην περιοχή του Ασωπού συνεχίζεται. Ορισμένες εταιρείες στην περιοχή συνεχίζουν ακόμα να ρίχνουν τα τοξικά τους απόβλητα στο ποτάμι. Στις αρχές του Καλοκαιριού εντοπίστηκε μάλιστα κρυφός αγωγός που ξεκινούσε από βιομηχανική μονάδα της περιοχής. Την ίδια στιγμή και λόγω των ευρύτερων περικοπών στον δημόσιο τομέα, οι αυτοψίες και επιθεωρήσεις έχουν ουσιαστικά σταματήσει, αφού πλέον η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν διαθέτει ούτε τα στελέχη ούτε και τους πόρους που απαιτούνται.»

Τέλος, ο κ. Πάντζας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου να μεριμνήσει για τη σωστή διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής του Ασωπού και εάν θα επιβάλλει στις βιομηχανίες που λειτουργούν στην εν λόγω περιοχή τη χρήση των κατάλληλων φίλτρων για την αποφυγή της συνέχισης της περιβαλλοντικής καταστροφής. Παράλληλα ερωτά πως θα μεριμνήσει το υπουργείο έτσι ώστε να καθαριστεί το πόσιμο νερό που υδροδοτεί όλη την περιοχή της Αττικής και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Πολιτικό Γραφείο

Γιώργου Πάντζα

Βουλευτή Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.

Τηλ. 210-3708783

e-mail: gpantzas@parliament.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york