Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Η «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Σοφοκλή στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου

Η «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Σοφοκλή στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου

1

Την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, θα παρουσιάσει ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Μορφές Έκφρασης» του Θωμά Κινδύνη, το Σάββατο, 4 Αυγούστου και ώρα 9:00 το βράδυ, στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου.

Το έργο

«Σε περιόδους σκοτεινές και δύσκολες, η Ηλέκτρα παραμένει σταθερή στην ηθική πορεία που έχει επιλέξει, δε λυγίζει, δεν υποκύπτει και δεν παραδίδεται. Καταφέρνει τελικά να ξαναφέρει το Φως και να αλλάξει όχι μόνο τη δική της ζωή, αλλά και τη ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Η Ηλέκτρα αποτελεί ένα σύμβολο που μπορεί να εμπνεύσει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, να συνεχίσει να παλεύει και να δημιουργεί, παρά τις αντιξοότητες που κυριαρχούν και την απόγνωση που ελλοχεύει. Στο τέλος, η Θεία Δίκη (το δίκαιο που ενυπάρχει στη φύση της Ζωής), όσο και αν φαίνεται να αργεί, πάντα επεμβαίνει, για να αφήσει χώρο σε αυτούς που παραμένουν δημιουργικοί και παραγωγικοί, για να συνεχίσουν να υπάρχουν».

Μια κλασική και ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση

Ο Θωμάς Κινδύνης, μαθητής του Δημήτρη Ροντήρη και βοηθός του για 11 συνεχή χρόνια,  εμπνεύστηκε από τον μεγάλο Δάσκαλο και στηρίχθηκε στη σκηνοθετική σημειογραφία του, εξελίσσοντάς την. Μοναδική πρόθεση του σκηνοθέτη να αγγίξει, κατά κύριο λόγο, μέσα από το θέατρο, τις συναισθηματικές  χορδές των απλών θεατών.

Είναι γνωστό,  ότι το όνομα του Ροντήρη συνδέθηκε με κορυφαίες στιγμές της νεότερης ελληνικής θεατρικής  ζωής. Ο ίδιος  δούλευε με άξονα τη μουσικότητα του λόγου και των συναισθημάτων που αυτός εκφράζει. Η παράσταση αυτή θα ανέβει ως ένα δείγμα μιας πιο σύγχρονης διδασκαλίας του Ροντήρη, βασισμένη όμως, απόλυτα στις αρχές του, τον καθάριο και μουσικό λόγο, το ρυθμό, την αισθητή παρουσία του χορού και τις ομοιόμορφες, εναρμονισμένες κινήσεις του. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.

Η προσπάθεια αυτή του Θωμά Κινδύνη γίνεται με την πεποίθηση ότι, όπως σε κάθε πολιτισμό, έτσι και στον ελληνικό, θα πρέπει να διατηρηθεί η κλασική σκηνοθετική προσέγγιση του αρχαίου δράματος, διατηρώντας, βέβαια, και αναδεικνύοντας τα στοιχεία που τη φέρνουν πιο κοντά στο σύγχρονο άνθρωπο.

Σκοπός αυτής της στρατηγικής είναι ο καθένας από μας να έρθει σε επαφή με την πολιτιστική του κληρονομιά, την αισθητική, το ήθος και τις αξίες που διατήρησαν ζωντανό το πνεύμα του λαού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, με την σκηνοθετική προσέγγιση του Θωμά Κινδύνη, είναι ένα έργο που δεν αφορά μόνο τον Έλληνα, αλλά απευθύνεται στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλους τους ανθρώπους, καθώς η αισθητική και οι αξίες που διακινεί είναι διαχρονικές και διαπολιτισμικές.

Λίγα  λόγια για τις Μορφές Έκφρασης

Ο καλλιτεχνικός Οργανισμός ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ιδρύθηκε το 1993 από τον ηθοποιό, μουσικοπαιδαγωγό και σκηνοθέτη Θωμά Κινδύνη. Έχοντας ως κέντρο την τέχνη του Θεάτρου, της Μουσικής και της Κίνησης , οι ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ αναζητούν και προτείνουν μια πιο αισθητική και πλούσια προσέγγιση της ζωής.

Από την στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι σήμερα, διατηρούν μία αδιάκοπη και ακούραστη παρουσία στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ανεβάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, οργανώνοντας δρώμενα αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στην Ελλάδα του 2012, σε μία περίοδο όπου οι αξίες και η ακεραιότητα των ανθρώπων διακυβεύονται και αναθεωρούνται, είναι επιτακτική ανάγκη να ανατρέχει κανείς στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, που είναι ικανή να ανανεώνει συνεχώς την πνευματική μας ζωή.

Διανομή  (με τη σειρά εμφάνισης):

Ηλέκτρα: Ζωή Ναλμπάντη

Παιδαγωγός: Θωμάς Κινδύνης

Ορέστης: Γιάννης Κωσταράς

Χρυσόθεμη: Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου

Κλυταιμνήστρα: Έλενα Ορφανίδου, Σοφία Λυμπέρη

Αίγισθος: Θωμάς Κινδύνης

Πυλάδης: Ρούμελης Κωνσταντίνος

Χορός: Άννα Σεβαστή Τζίμα, Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Ευγενία Παπαδάκη, Έλενα Ορφανίδου, Χρυσή Γεράρδη, Μικαέλα Ζάννου, Φωτεινή Καπελλάκη, Πωλίνα Λαμπριανίδου, Σοφία Λυμπέρη, Αγγελική Παρδαλίδου, Παρασκευή Πολίτη,  Χρύσα Πυλή, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Αστερόπη Χαριτίδου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Θωμάς Κινδύνης

Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα Σεβαστή Τζίμα

Μουσική: Παν Καπερνέκα

Βοηθός Χορογράφου-Εκγύμναση Χορού: Ευγενία Παπαδάκη

Μουσική Εκτέλεση: Παν  Καπερνέκα, Κωνσταντίνος Ρούμελης

Φωτογραφίες: Νίκος Καλλιάνης

Βίντεο: Πάνος Κωστούρος/Edit59

Τιμή Εισιτηρίου: 10 Ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων: Δημαρχείο Μαρκοπούλου, Δημοτικό Υποκατάστημα Πόρτο Ράφτη, ΚΕΠ Μαρκοπούλου & Πλαζ Αυλακίου.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210 3464903 & 210 3464002 (ΚΟ «Μορφές Έκφρασης») και στο 22990 20000 (Δήμος Μαρκοπούλου).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york