Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

«Επιδιώκουμε μαζί με τον λαό να σώσουμε τη χώρα»


Στα λάθη των αντιπάλων του αποδίδει την αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και καταλογίζει σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι πρώτα υποστήριξαν αναφανδόν το μνημόνιο που οδηγεί στην καταστροφή και ύστερα οδήγησαν τη χώρα σε νέες εκλογές, ενώ μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει επίσης ότι αν σχηματίσει κυβέρνηση θα καταργήσει με νόμο το μνημόνιο. Δηλώνει ότι δεν αποτελεί επιλογή του η έξοδος από το ευρώ και κάνει λόγο για κινδυνολογία από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Όσο για την έξοδο από το ευρώ, με πολύ υποκριτικό και ιδιοτελή τρόπο τίθεται ως κόκκινη γραμμή. Διότι υπονοεί ότι αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υλοποιήσουμε το μνημόνιο», λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε σημαντική πολιτική διεύρυνση στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αξιόλογη διεύρυνση. Πώς θα κυβερνήσετε;

Η ΝΔ ολοκλήρωσε τη μνημονιακή της στροφή. Από τη «μνημονιακή πλευρά» η ΝΔ διευρύνθηκε προς την κατεύθυνση που ο κόσμος της αποδοκίμασε, την κατεύθυνση του Μνημονίου. Και από την πλευρά του ΛΑΟΣ, η οποία επίσης είναι μνημονιακή, η διεύρυνση ερμηνεύεται περισσότερο ως προσπάθεια κάποιων στελεχών να επιβιώσουν πολιτικά. Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς έχουν ανταλλάξει βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία όταν πρόκειται για την προστασία του Μνημονίου και την προσωπική τους διάσωση. Εμείς όχι μόνο ακουμπάμε όλο και ευρύτερα στρώματα του λαού, αλλά έχουμε ήδη ανακοινώσει και συνεργασίες άνευ δοσοληψιών καρέκλας.

Όποιο κόμμα κι αν αναλάβει τα ηνία στις 18 Ιουνίου θα κληθεί να διαχειριστεί μια οικονομία σε οριακή κατάσταση. Γνωρίζετε πολύ καλά τις μαύρες τρύπες των δημοσίων ταμείων, με βάση και την ενημέρωση κορυφαίων συνεργατών σας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να εμπιστευθεί μια άπειρη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση μιας τόσο κρίσιμης συγκυρίας;

Θα ήταν πολύ εύκολο να αντιστρέψω το ερώτημα: Πώς θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε τις μαύρες τρύπες των δημοσίων ταμείων σε αυτούς που τις δημιούργησαν; Αλλά θα ήταν πολύ εύκολο. Κι έχει απαντηθεί ήδη στις πρώτες εκλογές, όπου εκδηλώθηκε η τεράστια κατάρρευση του δικομματικού πολιτικού κατεστημένου. Προφανώς το βήμα που πρέπει να γίνει είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι να καταφέρουμε με ρεαλιστικά αλλά αποφασιστικά βήματα να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να ανακουφίσουμε την κοινωνία και να ανοίξουμε μια εναλλακτική προοπτική. Αυτό απαιτεί πρώτα από όλα την απαλλαγή μας από την πολιτική των Μνημονίων και τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Με δεδομένο ότι ετοιμάζεστε να κυβερνήσετε, έχετε κατασταλάξει στα πρόσωπα, στα οποία θα εμπιστευτείτε τα σημαντικότερα υπουργεία; Ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν είναι στιγμή να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Το σημαντικό είναι την Κυριακή 17 Ιουνίου να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι συσχετισμοί. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα απεμπλέξει τη χώρα από το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευτεί το χρέος. Τα υπόλοιπα θα λυθούν στην πορεία, πάντα σε αντιστοιχία με το κοινό αίσθημα και την κρίση της πλειοψηφίας του λαού.

Το ΚΚΕ αποκλείει κατηγορηματικά τη συμμετοχή του σε μια αριστερή κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα δεχόσαστε συνεργασία ή ψήφο εμπιστοσύνης από το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που θα χρειαζόσαστε τη στήριξή του για να σχηματίσετε κυβέρνηση;

Το τι θα κάνει ο καθένας μετά τις εκλογές δεν είναι πάντα πρόδηλο στην προεκλογική του στρατηγική. Το ΚΚΕ πιστεύουμε ότι κάνει λάθος. Και ο ελληνικός λαός αλλά και τα στελέχη του κ. Βενιζέλου γνωρίζουν ότι η μόνη τους πιθανότητα να ξαναγίνουν υπουργοί είναι να βγει πρώτος ο κ. Σαμαράς. Εμείς δεν πρόκειται να σώσουμε το καταρρέον πολιτικό προσωπικό. Επιδιώκουμε μαζί με το λαό να σώσουμε τη χώρα.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york