Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Oργισμένη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας

| |

lo Την οργισμένη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Σε σχετικό ψήφισμα που εξεδόθη γίνεται  λόγος σε έντονο ύφος για αυθαίρετη και πραξικοπηματική απόφαση, η οποία οδηγεί με γοργούς ρυθμούς σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και των γύρω περιοχών. Παράλληλα, προαναγγέλλονται δυναμικές κινητοποιήσεις της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή της απόφασης της ΕΥΔΑΠ, η οποία αποδεικνύει στην πράξη ότι θεωρεί «τσιφλίκι» της τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και πράττει κατά το δοκούν, αγνοώντας επιδεικτικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Στο ψήφισμα τονίζονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας καταδικάζει για άλλη μια φορά την αυθαίρετη και πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης και του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, για τη μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, η οποία συνεχίζει να μεθοδεύεται εις βάρος του Κερατσινιώτικου και Δραπετσωνίτικου λαού με την υπογραφή της χρηματοδότησης του έργου από τον ειδικό γραμματέα Υδάτων Ανδρέα Ανδρεαδάκη στις 10/5/2012 (κωδικοί MIS 349379 και MIS 349380 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»).

Στις περιοχές μας, περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την «βάρβαρη» μεταχείριση τους από όλες τις κυβερνήσεις, πολλές δεκαετίες τώρα, η κυβέρνηση και η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να προσθέσει μια ακόμα σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η κυβέρνηση και η ΕΥΔΑΠ αντιλαμβάνεται τους πολίτες του Δυτικού Πειραιά, ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού και πολίτες β’ κατηγορίας και την ευρύτερη περιοχή ως αποθήκη των «περισσευμάτων» της υπόλοιπης Αττικής.

Για άλλη μια φορά τα ιδιωτικά συμφέροντα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την περιοχή μας χωρίς κανένα σεβασμό για αυτήν, αντιμετωπίζοντας την ως την πίσω αυλή της Αττικής, όπου στήνονταν όλες οι επιβαρυντικές δραστηριότητες του Λεκανοπεδίου Αττικής (η χωματερή του  Σχιστού, ο ΟΛΠ, ο βιολογικός καθαρισμός της  Ψυτάλλειας κ.ά.),

Οι νέες εξελίξεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι τώρα πολιτική, η οποία με διυπουργική απόφαση προέβλεπε τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στη Γερακίνα των Μεσογείων. Η πολιτική αυτή ήταν δίκαιη, έφερνε ανάπτυξη και έστεκε τεχνικά. Η μεταφορά των λυμάτων της Ανατολική Αττικής θα υπερφορτώσει την Ψυττάλεια τον χειμώνα με τις έντονες βροχοπτώσεις, προκαλώντας υπερχείλιση και εκτροπή των λυμάτων κατευθείαν στον κόλπο του Κερατσινίου. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και η ΕΥΔΑΠ αδιαφορούν για τις συνέπειες των αποφάσεων τους και οι κάτοικοι του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της ζωής.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα υπήρξαν για πολλά χρόνια οι φτωχοί συγγενείς της ανάπτυξης και οι αποθήκες όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων του Λεκανοπεδίου. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για ακόμα μια φορά αποδεικνύει την περιβαλλοντική και κοινωνική της αναλγησία. Στην περίπτωση της μεταφοράς των λυμάτων των περιοχών της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, απέδειξε ότι διακατέχεται και από κοινωνικό ρατσισμό, αφού προτιμά να μεταφέρει τα λύματα, με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό κόστος από τη μια άκρη στην άλλη της Αττικής, παρά να δημιουργήσει έναν νέο ΚΕΛ ή να αναβαθμίσει το υφιστάμενο του Λαυρίου. Οι πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ΔΕΝ θα ανεχτούμε αυτόν τον ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό και θα αποτρέψουμε με κάθε τρόπο να εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ».

otanews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york